096@Nick+Decombel+Fotografie+HRIn Oostende werden online videomakers voor het eerst in de bloemetjes gezet met een eigen award show. YouTuber Acid kon de meeste ‘Jamies’ verzamelen.

Voor het eerst werden op het filmfestival van Oostende De Jamies uitgereikt. Dat zijn nieuwe prijzen voor online videomakers. De bedoeling is om Vlaamse online content op sociale media, zoals YouTube, TikTok, Instagram en Twitch, meer erkenning te geven.

Jamies

Voor de negen categorieën en één publieksprijs werden 84 online creators genomineerd. De winnaars werden voor de helft gekozen door online stemmen en voor de andere helft door een jury, met daarin onder meer Nora Gharib, Laura Govaerts en William Boeva. In totaal werden meer dan 10 000 stemmen uitgebracht.

De winnaars werden bekendgemaakt in een leeg Kursaal in Oostende. De show werd gepresenteerd door actrice en comédienne Soe Nsuki en MNM- en Ketnet-presentator Sander Gilis. Alles was te volgen via een livestream op YouTube en VRT NU.

Acid

De belangrijkste categorie – Beste online creator – werd gewonnen door de 21-jarige YouTuber Acid. Die award werd enkel met publieksstemmen gekozen. Hij kreeg de prijs van Vlaams minister van Jeugd & Media Benjamin Dalle (CD&V). Acid won ook de award voor ‘Beste vlog’, en was met twee beeldjes de nummer één van de avond.

De andere winnaars waren Average Rob (Beste comedy), Bockie De Repper (Beste Lifestyle), Jonatan Medart (Beste TikTok), Flo Windey – FAQDA (Beste explainer), Hakim Chatar (Beste Instagram), wtFOCK (Beste online fictie) en Chuki Beats (Beste dans en muziek).

Acid droeg zijn overwinning op aan YouTuber Kastiop, die eind 2020 overleed, vermoedelijk door zelfdoding. Kastiop won de categorie ‘Beste gamestreamer’. Die categorie werd als eerbetoon ook naar de 22-jarige YouTuber vernoemd: de Kastiop Award.

‘Perfecte jaar’

Juryvoorzitter Hannes Coudenys is blij met de eerste editie en kijkt ernaar uit om de prijzen jaarlijks uit te reiken. ‘Het is het perfecte jaar om De Jamies te lanceren.  Door de lockdown heeft iedereen TikTok, Instagram en YouTube ontdekt.’ De volgende editie van De Jamies zal plaatsvinden op vrijdag 28 januari 2022.

Foto: Nick Decombel