Schermafbeelding 2019-02-26 om 15.55.08In Oudenaarde komt het eerste Tiny Forest in Vlaanderen. Dat kleine bos moet op tien jaar tijd uitgroeien tot een volwaardig ecosysteem.

Vlaanderen krijgt zijn eerste Tiny Forest. Een groep buurtbewoners in Oudenaarde zal er eentje aanplanten op de site van een voormalig textielfabriek. ‘Bijzonder aan dat kleine bos is dat het zichzelf in stand houdt. Daardoor heeft het geen onderhoud nodig’, zegt projectleider Sofie Verstraete. ‘Doordat het door de bewoners zelf wordt geplant, zal er ook veel meer respect voor dat bos zijn.’ De werken op het terrein starten waarschijnlijk in de zomer van 2019.

Kenmerken

Een Tiny Forest is precies wat de naam zegt: een klein bos. Maar niet elk minibosje valt onder die noemer. Het bos moet ongeveer de grootte van een tennisveld hebben, mag enkel uit inheemse bomen (bomen die van nature in de regio voorkomen) bestaan en moet ten minste vijfentwintig verschillende soorten bevatten. De bomen moeten ten minste tien jaar lang ongestoord kunnen groeien.

De bedoeling is dat buurtbewoners en schoolkinderen door het minibos kunnen leren over de natuur en de inheemse boomsoorten. Omdat de bomen dichter bij elkaar geplant worden dan in een normaal bos, groeien ze sneller. Ze moeten immers groter worden om genoeg zonlicht te krijgen. Daardoor heb je op tien jaar tijd een bos dat al behoorlijk ver staat in groei, met een rijk ecosysteem.

TED-talk

Het idee van een Tiny Forest komt van de Japanner Akira Miyawaki. Zijn idee werd populair door een TED-talk (video of speech waarin een expert zijn ideeën over een bepaald onderwerp deelt) van de Indiër Shubhendu Sharma. In Nederland werden al eenentwintig Tiny Forests geplant.

Ecostrades

Ook andere initiatieven die voor meer groen zorgen, zijn populair. In Heverlee staken afgelopen zondag verschillende buurtbewoners de handen uit de mouwen om van de bermen naast de spoorweg een bloemenbed te maken. Op die manier hopen de buurtbewoners versnipperde natuurgebieden met elkaar te verbinden: een ecostrade. Dat zou de insecten ten goede komen. Die hebben het immers steeds moeilijker om te overleven.

Foto: Shubhendu Sharma, TED