shutterstock_407905231Tijdens de driejaarlijkse Afrikaanse Top zaten Europese en Afrikaanse leiders samen. Deze keer om het gebrek aan kansen voor Afrikaanse jongeren te bespreken.

In Ivoorkust kwamen op 29 november 28 EU-leiders samen met de 55 landen van de Afrikaanse Unie (AU). Op die driejaarlijkse Europees-Afrikaanse Top was deze keer de situatie van de jongeren op het Afrikaanse continent het belangrijkste agendapunt.

Vergroening

Terwijl in Europa al jaren een proces van vergrijzing aan de gang is, waarbij ouderen een steeds grotere groep van de bevolking uitmaken, beleeft Afrika een omgekeerde trend. Er zijn vier keer zoveel Afrikaanse minderjarigen als er Europese zijn. Dat zorgt voor een bevolkingsexplosie die maakt dat Afrikanen in 2100 een derde van de wereldbevolking zullen uitmaken.

Maar de bevolking groeit er sneller dan de economie en goedbetaalde jobs voor jongeren er zeldzaam. Zij gaan hun geluk dan ook vaak elders zoeken. Dat doen ze om verschillende redenen: armoede, frustratie, werkloosheid, conflict.

Migratiecrisis

Maar jonge gelukszoekers die naar Europa reizen voor betere jobs maken weinig kans op een verblijfsvergunning. En door de recente vluchtelingencrisis ligt migratie nog gevoeliger. Bovendien zorgt het koloniale verleden van Europa in Afrika dat de relatie tussen beide continenten gespannen blijft. Tot in de 20e eeuw veroverden verschillende Europese landen Afrikaanse gebieden. Zo konden ze geld verdienen aan de grondstoffen die er te vinden waren, maar ook aanzien en de wens om de eigen godsdienst te verspreiden, speelde mee.

Investeren

‘Ik kom uit een generatie die Afrikanen niet meer zal zeggen wat ze moeten doen’, zei de Franse president Emmanuel Macron na zijn landing. De EU wil geld investeren in Afrikaanse privé-initiatieven. Dat zou volgens de Europese Commissie langere effecten hebben dan ontwikkelingshulp en zou jobs voor Afrikanen moeten creëren in hun eigen continent.

Ondertussen ijveren ngo’s ervoor om de plannen zo duidelijk mogelijk te maken. Zij vrezen immers dat Europese bedrijven meer zouden profiteren van de samenwerking dan de Afrikaanse samenleving. Een EU-diplomaat formuleerde het als volgt: ‘Een gelijkwaardig partnerschap met Afrika betekent vaak dat zij moeten willen wat wij willen, zodat wij met een schoon geweten vooruit kunnen’.

Vredesmissies

Ook de Afrikaanse Unie zelf heeft plannen. Zij werken aan vredesmissies tussen de verschillende Afrikaanse landen, die op termijn zouden moeten leiden tot een betere handelssamenwerking binnen het continent.

Foto: Shutterstock