shutterstock_1839747724Joe Biden heeft de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen. Tegenstander Donald Trump weigert dat echter toe te geven. Volgens hem zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen.

Op 3 november was het verkiezingsdag in de Verenigde Staten. In de VS nemen bij die verkiezingen traditioneel twee partijen het tegen elkaar op, de Democraten en de Republikeinen. De democratische presidentskandidaat was Joe Biden, die van 2008 tot 2016 al vicepresident was onder Barack Obama. Huidig president Donald Trump was de republikeinse kandidaat.

Lang wachten

De beide kampen moesten lang wachten op een definitieve uitslag. Door de coronacrisis brachten veel Amerikanen hun stem per post uit. In sommige staten mochten die stemmen tot drie dagen na de verkiezingsdag toekomen, op voorwaarde dat ze op tijd afgestempeld waren. Er gingen ook enorm veel Amerikanen stemmen, een recordaantal sinds 1900. In de VS is stemmen niet verplicht. Wie een stem wil uitbrengen, moet zich op voorhand registreren.

Dat recordaantal, in combinatie met de poststemmen, zorgde ervoor dat het tellen van de stemmen een pak langer duurde dan gewoonlijk. Pas op 7 november werd het duidelijk dat Joe Biden de overwinning op zak had.

Zijn running mate Kamala Harris zal de eerste vrouwelijke en eerste zwarte vicepresident van het land worden. Hun inhuldiging staat gepland op 20 januari.

Kiesmannen

Biden behaalde ongeveer 5 miljoen stemmen meer dan Trump, al garandeert dat in de VS niet per se een overwinning. Die gaat immers naar de kandidaat met de meeste kiesmannen achter zijn naam. Er vallen niet in elke staat evenveel kiesmannen te winnen. Staten met meer inwoners – zoals Californië, Texas, Florida en New York –hebben namelijk meer kiesmannen. Wanneer een kandidaat in een staat de meeste stemmen behaalt, worden al die kiesmannen aan hem toegewezen. (Bv. omdat Trump in de staat Texas de meeste stemmen heeft behaald, gingen alle 38 kiesmannen naar Trump.) In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen. Wie de meerderheid haalt (dus 270 kiesmannen of meer), wint de verkiezingen.

Biden kon vijf belangrijke staten (Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Georgia) waar Trump in 2016 won, weer afsnoepen van zijn tegenstander.

Reactie Trump

Ondanks de verkiezingsuitslag weigert president Trump toe te geven dat hij de verkiezingen verloren heeft. Volgens hem zijn die in verschillende staten niet eerlijk verlopen. Hij is dan ook niet van plan de sleutels van het Witte Huis, waar de Amerikaanse president woont en werkt, zomaar uit handen te geven. In verschillende staten spande hij een rechtszaak aan om de resultaten aan te vechten.

De kans is echter klein dat Trump erin zal slagen om het verkiezingsresultaat in zijn voordeel te keren. Er zijn voorlopig geen bewijzen van vervalsing gevonden. Rechters verwezen dan ook al verschillende van zijn claims naar de vuilnisbak.

Protest

Bij zijn aanhangers vinden de beschuldigingen van Trump wel gehoor. Ongeveer tienduizend Trump-supporters protesteerden afgelopen weekend in Washington tegen de verkiezingsuitslag.

Ook een groot deel van zijn republikeinse partijgenoten spreekt de president niet openlijk tegen. Zij willen immers de meer dan 73 miljoen Trump-stemmers niet tegen zich in het harnas jagen.

Foto: Shutterstock