shutterstock_224241646In Congo stierven al 25 personen door ebola. De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over een verdere verspreiding van de ziekte. Daarom stuurt ze hulpmiddelen naar de regio.

Ebola is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Mensen die besmet zijn, krijgen koorts en bloedingen, en lopen een ernstig risico om aan de ziekte te overlijden. Wie ziek wordt, kan anderen besmetten via contact met bloed, urine, ontlasting, sperma, braaksel of zweet. Tot nu toe kwam de ziekte enkel voor in Afrikaanse landen.

Van 2013 tot 2016 vond in West-Afrika de ergste epidemie van het ebolavirus tot nu toe plaats. Toen stierven er meer dan 11 300 mensen en riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een internationale noodtoestand uit. Het is de negende keer dat Congo getroffen wordt door een ebola-uitbraak sinds de ziekte ontdekt werd in de jaren zeventig.

Nieuwe uitbraak

Sinds begin april zijn er in Congo opnieuw gevallen van de ziekte vastgesteld. Al 25 mensen overleden, meer dan 40 anderen zijn mogelijk besmet. De ongerustheid over de ziekte bleef eerst beperkt, omdat de vastgestelde gevallen zich in geïsoleerde gebieden met weinig inwoners bevonden.

Maar ondertussen werden al drie gevallen van de ziekte vastgesteld in Mbandaka, een stad met 1,2 miljoen inwoners. Het virus kan zich daar veel sneller verspreiden. Bovendien ligt de stad aan een rivier die ook gebruikt wordt voor transport naar de hoofdstad Kinshasa (10 miljoen inwoners).

Internationale hulp

De WHO maakt zich dan ook grote zorgen over een verdere verspreiding van de ziekte. Een team van de organisatie reisde vorige week naar Congo. Met mobiele laboratoria hoopt het verdachte gevallen zo snel mogelijk te analyseren.

Ook vanuit ons land vertrok een team van Artsen Zonder Grenzen. De leden daarvan waren allemaal in West-Afrika bij de ebola-uitbraak van enkele jaren geleden en hebben dus de nodige ervaring. In Congo zullen ze mensen onderzoeken die in aanraking geweest zijn met ebolapatiënten en informatie geven over hoe de inwoners verdere verspreiding kunnen voorkomen.

Internationale noodsituatie

Volgens de WHO is er nog geen sprake van een internationale noodsituatie, omdat de uitbraak nog ‘onder controle gebracht kan worden’. De organisatie stuurt daarom een experimenteel vaccin naar het gebied. Mensen die in contact komen met de ziekte zullen het vaccin toegediend krijgen.