shutterstock_1649744266Na een verwoestende brand in het Griekse vluchtelingenkamp Moria hebben meer dan 12 000 inwoners geen onderkomen meer. Griekenland bouwt een nieuw tentenkamp, maar stuit op protest.

In het Griekse vluchtelingenkamp Moria brak op 8 september een verwoestende brand uit. Als bij wonder vielen er geen doden, maar meer dan 12 000 bewoners hebben geen onderkomen meer. Onder hen ook ongeveer 4000 kinderen.

In het kamp braken wel vaker kleine brandjes uit. Bewoners koken er op zelfgestookte vuurtjes. Maar het is ook mogelijk dat de grote brand vorige week bewust aangestoken werd door enkele van de bewoners zelf. De onvrede in het kamp is erg groot. Veel migranten leven er al maanden- of zelfs jarenlang in slechte omstandigheden.

Lesbos

Het Griekse eiland Lesbos is een belangrijke aankomstplaats voor bootvluchtelingen. Die proberen via Turkije, dat enkele kilometers verderop ligt, Europa te bereiken.

In 2015 werd het vluchtelingenkamp Moria gebouwd. Er was plaats om 3100 vluchtelingen op te vangen, in afwachting van een erkenning als vluchteling of een eventuele uitwijzing. Maar die procedure kan soms jaren duren.

Leefomstandigheden

‘Mensen leven hier al vijf jaar in onmenselijke omstandigheden. Het kamp is overbevolkt, mensen worden ziek en hebben afschuwelijke mentale gezondheidsproblemen. Daarbovenop zijn er al vijf maanden zeer strenge restricties op beweging door covid-19 en sinds een week is er de totale quarantaine. Mensen zijn over hun limieten gegaan’, zegt Caroline Willemen van Artsen zonder Grenzen aan VRT NWS.

Die slechte leefomstandigheden zijn ook de redenen dat bewoners niet opgezet zijn met de opbouw van een nieuw tentenkamp. Zij willen niet terugkeren naar de omstandigheden van voor de brand, maar vragen om zo snel mogelijk te mogen vertrekken.

Europa

De Europese Unie werkt aan een nieuw plan voor de opvang en bescherming van migranten. Dat zou eind september gepresenteerd moeten worden. EU-landen slagen er al jaren niet in om een goedwerkend akkoord over deze kwestie te bereiken.

Een tiental EU-landen, waaronder België, hebben zich bereid getoond om een vierhonderdtal niet-begeleide minderjarigen (jongeren die niet begeleid worden door een ouder of een voogd) op te vangen.

Foto: Shutterstock