BELGAIMAGE-184251392Aan de Wit-Russische grens met Polen verblijven duizenden migranten in slechte omstandigheden. De situatie is het gevolg van een conflict tussen Wit-Rusland en de Europese Unie.

Duizenden migranten verblijven op dit moment aan de Wit-Russische grens met Polen. Ze proberen om vandaar de Europese Unie (EU) te bereiken. De meeste van hen zijn afkomstig uit het Midden-Oosten. De migranten leven er in slechte omstandigheden. Er is een tekort aan voeding en medische zorg.

Loekasjenko

De EU beschuldigt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan de migrantencrisis in de hand te werken. Hij zou bewust mensen uit crisislanden als Syrië, Afghanistan, Libië en Irak binnenhalen in zijn land, om ze dan via Polen door te laten reizen naar de Europese Unie. Wit-Rusland zou daarbij zelfs vluchten inleggen om mensen tot aan de grens te brengen.

Loekasjenko zou zo wraak willen nemen op de EU. Wit-Rusland en Europa liggen al een tijdje in de clinch. De EU vindt dat Loekasjenko de mensenrechten niet respecteert. Zijn regime zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de vervalsing van verkiezingen of de arrestatie van kritische journalisten. Loekasjenko is dan weer niet te spreken over de sancties die de EU als gevolg daarvan oplegde tegen Wit-Rusland.

Het lijkt erop dat de migrantenstroom een manier is om politieke druk uit te oefenen op de Europese Unie.

Polen

Polen reageert op de toestroom door de grenzen streng te bewaken. Wie de grens wil oversteken, wordt onmiddellijk en soms met geweld teruggestuurd, voor er de kans is om asiel aan te vragen. Die zogenaamde pushbacks krijgen kritiek van mensenrechtenactivisten.

Intussen wordt de situatie voor de migranten steeds slechter. De dalende temperaturen maken de levensomstandigheden moeilijk. Al minstens negen mensen zijn in het grensgebied overleden.

Dreiging

Zowel de Belgische regering als de EU hebben hun steun voor Polen uitgesproken. De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde al bijkomende sancties aan voor Wit-Rusland.

Loekasjenko dreigt er op zijn beurt dan weer mee de gastoevoer naar de EU af te sluiten. Door Wit-Rusland loopt een pijpleiding die Russisch gas tot bij Polen en Duitsland brengt.

Foto: Belga