shutterstock_1399602101Antwerpse jeugdbendes bedreigen elkaar in rapmuziek en videoclips. De zogenaamde drillraps duiken steeds vaker op en leiden ook tot echt geweld.

De Antwerpse politie maakt zich zorgen om ‘drillraps’. In drillraps rappen jongeren over hun harde leven op straat. Vaak beledigen en bedreigen ze in de muziek andere jeugdbendes. Geweld wordt de hemel in geprezen.

In Antwerpen duikt de muziek de laatste tijd vaker op. Groepjes jongeren bedreigen elkaar in de videoclips die ze posten op sociale media. In de clips poseren ze met bivakmutsen en grote messen. Maar het blijft niet bij dreigende muziek. De jongeren plegen ook echt geweld. Ze vallen andere jongeren aan of plegen gewelddadige diefstallen.

Nederland

‘We hebben in Antwerpen een aantal geweldincidenten gezien met minderjarigen. Er lijkt inderdaad een rode draad te zijn rond het fenomeen van de drillrap, dreigende videoclips. We zien dat het geweld en de wapens die daar verheerlijkt worden, leiden tot echte incidenten’, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket aan VRT NWS.

De drillraps komen overgewaaid uit Nederland. Daar zijn bij confrontaties tussen de verschillende jeugdbendes al doden gevallen.

Punten

Het gaat vaak om erg jonge minderjarigen. Sommigen zijn nog geen 14 jaar oud. De jongeren verbergen hun gewelddadige acties niet. Integendeel: ze houden via Instagram een puntenscore bij. Punten kunnen bijvoorbeeld verdiend worden door messteken uit te delen of door iemand te dwingen om sorry te zeggen. Punten verliezen kan dan weer door opgepakt te worden door de politie. ‘Het lijkt erop alsof hun wereld zich afspeelt in een videogame of een videoclip’, zegt jeugdadvocate Chantal Van den Bosch aan De Standaard.

Instelling

Het jeugdparket van Antwerpen is zich bewust van de situatie. Het wil streng optreden tegen de jongeren in kwestie. Enkele leden van de jeugdbendes werden al opgepakt en in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. Ondanks een strenge aanpak lijken de drillraps nog niet meteen verdwenen. Ook in Limburg werd het fenomeen intussen al opgemerkt.

Foto: Shutterstock