belgaimage-132411715-fullOp het WK veldrijden hebben Wout Van Aert en Sanne Cant zichzelf opgevolgd als wereldkampioen. Topfavoriet Mathieu Van der Poel moest zich tevreden stellen met een derde plaats.

Voor de derde keer op rij pakte Wout Van Aert de wereldtitel in het veldrijden. Met bijna twee minuten voorsprong op Nederlander Mathieu Van der Poel reed de 23-jarige uit Lille triomfantelijk over de finish.

Snelle voorsprong

Op een modderig en glad parcours in Valkenburg gingen favorieten Van Aert en Van der Poel meteen in duel met elkaar. Maar in de tweede ronde al kon Van Aert door enkele foutjes van Van der Poel enkele seconden voorsprong nemen. De Nederlander slaagde er daarna niet meer in die afstand opnieuw te overbruggen. Van Aert schrijft de overwinning toe aan zijn topvorm van de dag: ‘Dit was een van mijn beste dagen ooit op de fiets. Vooral het lopen ging zo goed. Niet te geloven.’

Topfavoriet

Van der Poel was nochtans topfavoriet zondag. Hij reed al een heel seizoen ijzersterk, goed voor maar liefst 26 overwinningen. Ter vergelijking: Van Aert won dit seizoen nog maar acht wedstrijden. Maar ook een tweede plaats kon Van der Poel niet vasthouden. Een sterke Michael Vanthourenhout zat hem op de hielen en ging uiteindelijk met 17 seconden voorsprong over de meet. De topfavoriet moest zich tevreden stellen met brons.

De 23-jarige Nederlander kan zijn verlies dit jaar beter plaatsen dan vorig jaar, toen hij door vijf lekke banden de wereldtitel aan zijn neus voorbij zag gaan. ‘Ik was gewoon niet goed genoeg. Vorig jaar was ik niet op mijn waarde geklopt en dat kwam veel harder aan. Dit kan ik beter plaatsen, al had ik natuurlijk ontzettend graag gewonnen.’

Sanne Cant

Een dag voordien kon Sanne Cant zich voor de tweede keer tot wereldkampioen kronen bij de vrouwen. Daar werd de strijd pas in de laatste ronde beslist, na een spannend duel tussen Cant en de Amerikaanse Katie Compton. Die laatste had aan het begin van de laatste ronde enkele seconden voorsprong, maar Cant slaagde erin de kloof te dichten en met een voorsprong van 12 seconden over de streep te gaan. Ook bij de vrouwen haalde Nederland (met Lucinda Brand) brons.

Beloften

Bij de beloften kon de 20-jarige Eli Iserbyt de titel pakken, goed voor drie keer Belgisch goud op dit WK. De Nederlander Joris Nieuwenhuis en de Fransman Yan Gras konden de tweede en derde plaats bemachtigen.