shutterstock_1483959137De Britse reisorganisatie Thomas Cook is failliet. Naast vakantieplannen die in het water vallen, heeft dat ook gevolgen voor de hele toeristische sector.

Reisorganisatie Thomas Cook vroeg vorige week het faillissement aan, nadat het bedrijf er niet in geslaagd was zijn schulden af te betalen. Het Britse bedrijf bestond al 178 jaar. Duizenden vakantiegangers strandden op hun bestemming. De Britse overheid legde ongeveer 1000 vluchten in om iedereen terug thuis te krijgen.

Ook Thomas Cook België legde intussen de boeken neer. 500 werknemers verliezen hun job. Alle geplande reizen werden geannuleerd. Er zal op zoek gegaan worden naar een koper voor (onderdelen van) het bedrijf.

Nieuwe reizigers

Het faillissement zegt iets over hoe onze manier van reizen veranderd is in de loop van de tijd. Thomas Cook bood kant-en-klare pakketreizen aan: vervoer en hotel naar populaire vakantiebestemmingen. Maar met nieuwe online mogelijkheden hebben reizigers steeds minder nood aan zulke totaalpakketten. Goedkope vliegtickets en een hotelkamer vinden ze met enkele zoektermen gemakkelijk zelf.

Gevolgen

Ook de rest van de toeristische sector zal de gevolgen voelen. Luchtvaartmaatschappijen en hotelketens die met de touroperator samenwerkten, zullen een deel van hun inkomsten verliezen. Zo had onder andere Brussels Airlines een overeenkomst met het bedrijf. De lege zitjes op de vluchten worden nu met korting aangeboden. Er zijn ook heel wat reisbestemmingen die de luchtvaartmaatschappij aan haar vluchtschema kon toevoegen door de samenwerking met Thomas Cook. Het is nog niet duidelijk of die aangeboden zullen blijven.

Maar ook landen die een belangrijke toeristische bestemming zijn, vrezen voor de gevolgen. Zo vreest Griekenland voor een verlies van een half miljard euro inkomsten. Op Kreta zou 70 tot 80 % van de hotels contracten hebben met Thomas Cook.

Het West-Afrikaanse Gambia wordt in verhouding het hardst getroffen. 45 % van alle bezoekers kwam er via Thomas Cook. Naar schatting is het land voor een derde van zijn inkomsten afhankelijk van toerisme.

Terugbetaling

Wie een vakantie geboekt had en daar al (deels) voor betaald had, krijgt zijn geld terug. Al kan die terugbetaling wel even op zich laten wachten. Er werden in ons land al meer dan 70 000 vragen voor terugbetaling ingediend.

 

Foto: Shutterstock