shutterstock_1973260778Een gewelddadige opflakkering van het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen zorgt voor honderden slachtoffers. De oorlog tussen de twee partijen is al jaren aan de gang.

Sinds 10 mei is er veel geweld tussen Israël en Palestina. De oorlog tussen de twee partijen is al tientallen jaren oud. Het conflict gaat over de verdeling van het grondgebied.

Oorsprong

Na de Eerste en vooral de Tweede Wereldoorlog werden de joden door de nazi’s gediscrimineerd, opgepakt en vermoord. Na die oorlogen trokken veel joden naar Palestina, met de bedoeling een joodse staat te stichten: Israël. In Palestina woonden op dat moment een meerderheid Arabische moslims en een kleine joodse gemeenschap. De Palestijnse bevolking werd verdreven naar buurlanden en naar enkele kleinere gebieden, zoals Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Omdat de Palestijnen hun grondgebied niet zomaar wilden afgeven, brak er oorlog uit. In een poging om het geweld te stoppen, verdeelden de Verenigde Naties het gebied in twee. Maar dat leidde niet tot een einde van het conflict: Israël en Palestina gingen niet akkoord met de verdeling.

Tot op vandaag trekken steeds meer joden naar Palestijns gebied. Om de zoveel tijd wordt er naar wapens gegrepen, wat telkens tot veel geweld en doden leidt.

Luchtaanvallen

Op 10 mei werden er vanuit de Gazastrook, een smalle zone die grenst aan de Middellandse Zee, raketten afgevuurd op Israël. Die aanval werd uitgevoerd door Hamas, een beweging die vecht voor de onafhankelijkheid van Palestina. Hamas wordt door de meeste westerse landen als terroristisch bestempeld. De aanval was een reactie op de dreiging van Israël om Palestijnse families uit hun huizen in Jeruzalem te zetten.

Israël reageerde op de raketaanval met bombardementen op Gaza. Sinds 10 mei zijn er ongeveer 200 Palestijnen omgekomen bij luchtaanvallen, onder wie zeker 58 kinderen. Meer dan 1200 mensen raakten gewond. In Israël vielen minstens 10 doden, onder wie ook een kind, en 282 gewonden.

Internationale druk

Internationaal stijgt de druk om een einde te maken aan de aanvallen. Afgelopen weekend kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties er voor het eerst over samen. Dat leverde voorlopig weinig resultaat op. Enkele regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, veroordeelden het geweld.

In verschillende Europese steden werden pro-Palestijnse betogingen georganiseerd. In Brussel kwamen daarvoor ongeveer 3000 mensen op straat.

Foto: Shutterstock