belgaimage-184687233-fullSteeds meer migranten proberen via het Kanaal Engeland te bereiken. Op die manier kwamen vorige week 27 mensen om het leven, nadat hun rubberboot gezonken was.

Veel migranten proberen om via het Kanaal de oversteek te maken tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Op die Kanaalroute kwamen vorige week 27 mensen om het leven. De rubberboot waarmee de migranten zich verplaatsten, kwam tot zinken. De meeste inzittenden verdronken. Enkele overlevenden konden nog uit het water worden gehaald. Zij werden zwaar onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht. Bij de slachtoffers waren ook drie kinderen. Het gaat om het meest dodelijke incident ooit op het Kanaal.

Toenemende cijfers

Dat trieste record komt niet als een grote verrassing. Het aantal migranten dat probeert om met kleine bootjes het Kanaal over te steken, was de laatste maanden sterk toegenomen. Sinds begin dit jaar ging het naar schatting om 31 500 migranten. 7800 van hen werden gered, nadat ze onderweg in moeilijkheden waren gekomen. Ongeveer 21 000 mensen bereikten Engeland. Dat zijn er drie keer meer dan in heel 2020.

Reactie

Zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Britse eerste minister Boris Johnson reageerden geschokt. Beide regeringsleiders wijzen met een beschuldigende vinger naar mensensmokkelaars. Die beloven wanhopige migranten voor grote geldsommen een veilige oversteek.

Ze leggen de verantwoordelijkheid ook bij elkaar. Zo vindt Johnson dat Frankrijk te weinig doet om migranten tegen te houden. Macron is dan weer niet te spreken over het plan van Johnson om migranten die de oversteek maakten terug naar Frankrijk te sturen.

Crisisoverleg

Frankijk organiseerde een crisisoverleg om het voorval te bespreken. Door de discussie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waren de Britten daarbij niet aanwezig. België nam wel deel. Frankrijk, Duitsland, Nederland en België hebben afgesproken om beter samen te werken om de Kanaalroute te controleren. De landen willen het smokkelaars ook moeilijker maken om aan bootjes en ander materiaal te geraken.

Foto: Belga