©Shutterstock

©Shutterstock

Tegen de verwachtingen in behouden de Democraten de meerderheid in de Amerikaanse Senaat. Dat is goed nieuws voor president Joe Biden.

Twee jaar na de presidentsverkiezingen vinden in de VS telkens de zogenaamde midterms plaats, tussentijdse parlementsverkiezingen. Die zijn steeds een grote test voor de zittende president. Verliest zijn partij de meerderheid in de twee parlementen – het Huis van Afgevaardigden en de Senaat – dan wordt het in de tweede helft van zijn termijn een pak moeilijker om verder goed te regeren. Zonder die meerderheid is het bijna onmogelijk om nog belangrijke politieke beslissingen door te drukken.

Verwarde indruk

Waarnemers voorspelden slechte resultaten voor president Biden in deze midterms. Volgens recente peilingen keurt immers 54,9 procent van de Amerikanen zijn beleid af. Joe Biden heeft niettemin behoorlijk wat gerealiseerd in twee jaar, zoals een historische investering in groene energie en lagere prijzen voor belangrijke geneesmiddelen. De huidige economische toestand is wel in zijn nadeel. Door de hoge inflatie is het leven in Amerika heel duur geworden. Daarnaast speelt zijn imago hem parten. Tijdens publieke optredens maakt hij geregeld een verwarde indruk.

Controle in Senaat

Het voorbije weekend raakte bekend dat de Democraten al zeker de controle behouden in de Senaat. Dat betekent dat zij de macht in handen houden om bijvoorbeeld rechters te benoemen. De kans bestaat nog wel dat de Republikeinen heel nipt de meeste zetels binnenhalen in het Huis van Afgevaardigden, maar zelfs dan zal de conservatieve partij daar weinig voordeel uit kunnen halen.

Democratie redden

Vooral de Republikeinse kandidaten die ex-president Donald Trump steunde scoorden slechter dan gedacht. Trump zette zich achter extreme figuren, die net als hijzelf beweren dat de overwinning van Joe Biden tijdens de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden ‘gestolen’ was.

Als een reactie daarop riepen vooral jongeren en vrouwen op om met deze midterms te gaan kiezen ‘alsof de democratie ervan afhangt’. Een andere argument om voor de Democraten te stemmen, was de recente beslissing van conservatieve rechters om het recht op abortus te schrappen. de partij van Joe Biden is er voorstander van om dat recht op abortus te behouden. Uit onderzoek is gebleken dat voor bijna 30 procent van de kiezers abortus de hoofdreden was om hun stem te geven aan de Democraten.

‘Bouw iets nieuws’

Donald Trump en zijn volgelingen lijken net als in 2020 de nederlaag niet te aanvaarden. Ze roepen opnieuw dat er fraude in het spel is. Dat gebrek aan respect voor de spelregels stoort heel wat partijgenoten. Zij vinden het tijd dat de Republikeinen drastisch van koers veranderen.

‘De oude partij is dood’, tweette Josh Hawley, een Republikeinse senator uit Missouri. ‘Tijd om ze te begraven. Bouw iets nieuws.’

Wat met 2024?

Donald Trump heeft laten blijken dat hij kandidaat is voor de volgende presidentsverkiezingen in 2024. Bij de Republikeinen gaan er nu stemmen op om iemand anders vooruit te schuiven als hun grote kandidaat. Tijdens de midterms haalde Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, meer dan 60 procent van de stemmen. Met die mooie score lijkt hij de nieuwe sterke figuur. Vanwege zijn imago, dat betrouwbaarder is dan dat van Trump, zou hij volgens partijgenoten betere troeven hebben om in 2024 voor president te gaan.