belgaimage-150794275-fullBokser Delfine Persoon verloor de wedstrijd om de wereldtitel. Maar niet iedereen is het erover eens dat dat terecht is.

Zaterdagnacht vond in New York het titelgevecht plaats voor het vrouwenboksen in de categorie lichtgewichten. Niet een, maar vier wereldtitels stonden er op het spel. De Belgische Delfine Persoon verdedigde haar titels als de nummer één van de WIBF (Women’s International Boxing Federation), WIBA (Women’s International Boxing Association) en WBC (World Boxing Council). De Ierse Katie Taylor verdedigde haar gordel in de WBA (World Boxing Association).

Spannend

Het was een spannende kamp. De twee vrouwen leken aan elkaar gewaagd. In de laatste ronde kreeg een wankelende Taylor het hard te verduren, maar de Ierse hield stand. De overwinning moest dus beslist worden op basis van de punten van de jury. Twee van de drie juryleden vond dat Taylor de beste kamp had neergezet (96-94). Het derde jurylid hield het op een gelijkstand (95-95). De wereldtitel ging dus naar Taylor.

Ontgoocheling

De ontgoocheling bij Persoon was groot. Ze verliet de zaal in tranen zonder een reactie te geven aan de aanwezige pers. Het was nog maar haar tweede verlies in 45 wedstrijden. Olympische kampioene Taylor is tot nog toe ongeslagen in 14 wedstrijden.

De uitslag van de wedstrijd lokte veel reacties uit. Omdat Persoon in de laatste rondes het overwicht had, vindt niet iedereen, onder wie ook buitenlandse journalisten, de overwinning van Taylor terecht. Taylor reageerde op de wedstrijd: ‘Het lag heel dicht bij elkaar, maar ik denk dat ik toch genoeg gedaan heb om te winnen.’

Kritiek

Ook de bokssport zelf krijgt kritiek. Zo komt er veel reactie op het scoringssysteem: boksers die een thuismatch vechten, blijken vaak een streepje voor te hebben bij de jury. In New York wonen veel Amerikanen met Ierse roots.

Bezoekende boksers krijgen bovendien vaak te maken met onnodige controles en papierwerk. Dat was ook het geval bij Persoon, die van hotel moest veranderen, extra bloedcontroles moest ondergaan en opnieuw moest aantonen dat ze medicatie gebruikt voor inspanningsastma.

Reactie

Pas enkele uren na de kamp gaf Delfine Persoon een reactie: ‘Ik denk dat dit voor de rest van mijn dagen zal blijven “pikken”. Het was het laatste wat ontbrak op mijn palmares. Voor mij was de cirkel dan rond. Dan had ik alles bereikt wat ik kon bereiken. En dat kan niet meer rechtgezet worden.’ Ze is wel blij met alle steun die ze na de wedstrijd gekregen heeft.

Of Persoon nog de kans zal krijgen voor een revanche, is momenteel onzeker. Zelf ziet ze een nieuwe kamp tegen Taylor wel zitten. Of de Ierse daartoe bereid is, blijft twijfelachtig.

Foto: Belga Image