©Shutterstock

©Shutterstock

Op een milieuconferentie van de Verenigde Naties in de Keniaanse hoofdstad Nairobi kwamen 175 landen overeen om in de toekomst het plastic zo veel mogelijk te bannen. Volgens de deelnemers is het een historisch akkoord.

 

Het waren Japan, Rwanda en Peru die de ontwerptekst schreven. Daarin staat dat alle landen die het akkoord ondertekenen samen inspanningen zullen doen om te vermijden dat er nog veel plasticafval in het milieu belandt. De eerste stap is de productie van het wegwerpplastic drastisch te beperken. Momenteel komt er jaarlijks nog zo’n 400 miljoen ton plastic uit de fabrieken.

Financiële hulp

Sinds de jaren 1950 belandt het overgrote deel van de kunststof in de natuur of op een stort. Slechts tien procent vindt zijn weg naar recyclage. De overeenkomst voorziet dan ook een efficiënter afvalbeheer. Het akkoord belooft de ontwikkelingslanden technische en financiële hulp om hun afval beter te verwerken.

Hergebruik aanmoedigen

De 175 landen verklaarden zich akkoord over de oprichting van een internationale commissie die verder zal onderhandelen over een volgend verdrag, dat wettelijk bindend zal zijn. Dat verdrag moet tegen eind 2024 klaar zijn. Intussen zitten de landen niet stil. Ze starten besprekingen met bedrijven om te bekijken hoe ze komaf kunnen maken met wegwerpplastic. Ze willen privé-investeringen in het hergebruik en de recyclage van plastic aanmoedigen.

Op naar genezing

Het akkoord is historisch. Het belangrijkste sinds de ambitieuze klimaatakkoorden van Parijs in 2015, zeggen de deelnemers. Terwijl het in Oekraïne Russische bommen regende, toonde deze conferentie hoe krachtig internationale samenwerking kan zijn.

Na afloop was Espen Barth Eide, de Noorse milieuminister die de conferentie voorzat, heel opgetogen. ‘Plasticvervuiling is een pandemie. Met deze resolutie zijn we officieel op weg naar genezing’, vertelde hij.

Plastic soep

Er drijft nu al meer dan 150 miljoen plastic in zee. Ieder jaar komt er nog eens ongeveer 11 miljoen ton bij. Meer dan 800 diersoorten ondervinden er hinder van. Ze raken erin verstrikt of stikken erdoor. De kleine plastic deeltjes die de vissen inslikken, komen uiteindelijk ook op ons bord terecht Hoog tijd dus voor actie.