MIAHet Nederlandstalige lied was dit jaar de grote winnaar bij de MIA’s. Met vijf awards kon vooral Niels Destadsbader tevreden naar huis.

De MIA’s zetten ieder jaar de belangrijkste Belgische muzikanten van dat moment in de bloemetjes. Dit jaar won Niels Destadsbader de meeste prijzen. Vijf MIA’s kan hij bij op zijn schouw zetten. Hij wint in de categorieën album, pop, Nederlandstalig, solo man en Vlaams populair.

Ook zangeres Angèle deed het goed. Zij nam drie MIA’s mee naar huis, in de categorieën solo vrouw, doorbraak en beste artwork (voor de hoes van haar album Brol).

Bye Engels

Angèle zingt voornamelijk in het Frans. Destadsbader brengt Nederlandstalige muziek. Ook andere winnaars, zoals Bazart (beste groep), Bløf en Geike Arnaert (hit van het jaar, voor het nummer Zoutelande) en Tourist LeMC (urban) maken muziek in hun moedertaal. Engelstalige muziek verdween op deze MIA-uitreiking naar de achtergrond.

Niels Destadsbader

Vooral de vliegende vaart die de carrière van Niels Destadsbader de afgelopen jaren nam, is opvallend. Hij startte als Ketnet-wrapper en speelde even mee in FC De kampioenen. Zijn eerste stappen als zanger zette hij bij een deelname aan het programma Steracteur Sterartiest, waarin acteurs lieten zien dat ze ook een liedje konden zingen. Daarop volgde een eerste plaat, Speeltijd.

In 2018 was Destadsbader te zien in het VTM-programma Liefde voor muziek. In dat populaire programma coveren verschillende artiesten week na week elkaars liedjes. De covers leverden hem vijf nummers in de Ultratop op, en vier nummers voor zijn tweede plaat Dertig. Eind vorig jaar verkocht hij twee keer het Sportpaleis uit. In december staat hij er opnieuw.

Grammy’s

Ook in de Verenigde Staten werden afgelopen weekend belangrijke muziekprijzen uitgereikt: de Grammy’s. Daar kaapten artiesten Lady Gaga en Childish Gambino de belangrijkste prijzen weg. Lady Gaga won drie awards, voor beste solo performance, beste duo of groep performance en beste nummer voor film of tv (voor het nummer Shallow uit de film A Star is Born).

Childish Gambino won drie awards met het nummer This is America. In dat nummer geeft hij onder meer kritiek op de wapenwetgeving en racisme in zijn land. Hij kwam de prijzen niet ophalen.

Foto: VRT