shutterstock_675634330Hollywood deelde dit weekend zijn belangrijkste filmprijzen uit. The Shape of Water kon de meeste Oscars in de wacht slepen. Op de achtergrond sluimerde de discussie over de #MeToo-beweging.

Zondagnacht werden in Hollywood de Oscars uitgereikt. Die filmprijzen, officieel de Academy Awards genoemd, staan bekend als een van de belangrijkste in de filmwereld. Talloze acteurs, actrices, regisseurs … dromen er dan ook van om ooit zo’n beeldje mee naar huis te mogen nemen.

Meeste beeldjes

De grote winnaar dit jaar was The Shape of Water, een modern sprookje over de liefde tussen een vrouw en een mythische onderwaterfiguur. De film was maar liefst in 13 categorieën genomineerd en kon daar vier nominaties van verzilveren. Daaronder de Oscar voor beste film en beste regisseur, twee van de meest gegeerde prijzen. Ook de beeldjes voor beste soundtrack en beste productieontwerp gingen naar The Shape of Water.

De Oscar voor beste actrice ging naar Frances McDormand, die de hoofdrol speelde in Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Ook de prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar die film, voor de acteerprestatie van Sam Rockwell. Gary Oldman werd bekroond als beste acteur, voor zijn rol als Winston Churchill in de film Darkest Hour.

Vrouwenrechten

In grote awardsshows durven bekendheden hun moment in de spotlight weleens te gebruiken om de aandacht te vestigen op politieke discussies en standpunten. De organisatoren deden er dan ook alles aan om de overwinningsspeeches zo kort mogelijk te houden. Als grappige stunt beloofde presentator Jimmy Kimmel zelfs een jetski als beloning voor de kortste bedankingstoespraak. Die ging uiteindelijk naar kostuumontwerper Mark Bridges, die een speech van 36 seconden hield.

Ondanks die maatregel sluimerde de discussie over vrouwenrechten en de #MeToo-beweging door de avond. De filmwereld kreeg het voorbije jaar immers met verschillende schandalen te maken. Zo waren er de talloze beschuldigingen over seksueel misbruik tegen producer Harvey Weinstein.

Er onstond ook een rel toen bleek dat actrice Michelle Williams minder dan 1000 dollar betaald had gekregen voor extra filmwerk aan All the Money in the World, terwijl haar mannelijke collega Mark Wahlberg daar maar liefst anderhalf miljoen dollar voor opstreek.

Af en toe kwam de heisa ook expliciet ter sprake. Zo sprak presentator Jimmy Kimmel erover in zijn openingsspeech en ‘beste actrice’ Frances McDormand nodigde alle aanwezige vrouwen in de zaal uit om samen met haar recht te staan.

Foto: Shutterstock