De Amerikaanse wapenlobby dwarsboomt strengere wapenwetten
In de Texaanse plaats Uvalde schoot een 18-jarige man vorige week dinsdag 19 schoolkinderen en twee leraren dood. De roep om strengere wapenwetten in de VS klinkt opnieuw luid, maar de kans dat er écht iets verandert, is klein.
Het dodelijke schietincident op een basisschool in Uvalde is het zoveelste in een lange rij. Dit jaar vonden op 144 dagen tijd liefst 212 massaschietpartijen plaats in de Verenigde Staten. Een onderzoek wees uit dat de kans om doodgeschoten te worden in de VS veertien keer groter is dan in Europa.
Bevolking wil actie
De Amerikaanse bevolking is van mening dat er iets moet veranderen. Zo vinden negen op de tien Amerikanen dat de achtergrond van de kopers van vuurwapens beter gecontroleerd moet worden.
Vicepresident Kamala Harris riep na het drama in Uvalde alvast op om op zijn minst de verkoop van machinegeweren aan privépersonen te stoppen.
Wapenlobby steunt Republikeinen
Er is in het verleden al vaker gepleit voor strengere nationale wapenwetten. Het probleem is dat die nooit voldoende Republikeinse stemmen zullen krijgen in de Senaat. De wapenlobby, de National Rifle Association, geeft Republikeinse politici als Mitt Romney en ex-president Donald Trump miljoenen dollars steun. Die gaan de NRA dus niets in de weg leggen.
Schoolpersoneel bewapenen
Het voorbije weekend hield de NRA zijn jaarlijkse congres in Houston. Op de bijeenkomst werd gehamerd op het recht op wapendracht dat in de Amerikaanse grondwet staat.
Onder de sprekers bevonden zich Republikeinse toplui als Trump en Ted Cruz. Hun boodschap was: niet de wapens, maar gekke schutters zijn het probleem. Die houd je volgens hen alleen tegen door het personeel en de veiligheidsmensen op scholen zwaarder te bewapenen. Nochtans blijkt uit studies dat dat averechts zou werken en net tot méér wapengeweld zou leiden
Initiatieven van staten
Natuurlijk kunnen staten met een Democratische meerderheid wel plaatselijke initiatieven nemen. Onder meer New York en New Jersey willen bijvoorbeeld de minimumleeftijd om vuurwapens te kopen optrekken. Ze willen bovendien slachtoffers van wapengeweld de kans bieden om een schadevergoeding te eisen van wapenfabrikanten.
De ommekeer in Florida
Eventueel zou zelfs in staten waar de Republikeinen aan de macht zijn iets kunnen bewegen. Kijk naar wat er in Florida gebeurde in 2018, toen op een middelbare school in Parkland zeventien tieners werden vermoord. Onder druk van een grote protestbeweging ondertekende de Republikeinse gouverneur drie weken na het drama een wet. Die verbood de verkoop van vuurwapens aan jonge mensen. Ook gaf hij de overheid het recht om wapens in beslag te nemen als die oordeelt dat de bezitter een gevaar voor de samenleving betekent.
Toegevoegd op 1 juni 2022 in Wereld.
Getagd met | schietpartij • VS • wapens • Wapenwet.
Terugkoppeling