BELGAIMAGE-144612361Bij een dambreuk in Brazilië is een stroom aan modder en mijnafval vrijgekomen. Tientallen mensen kwamen om het leven. Honderden anderen zijn nog vermist.

In het zuidoosten van Brazilië brak vrijdagavond een dam in de buurt van de stad Brumadinho. De dam werd gebouwd bij een ijzermijn en diende om restafval van de mijnbouw op te bergen. Door de dambreuk kwam een enorme stroom van modder en mijnafval vrij. Er werden al minstens 65 doden geteld. Waarschijnlijk zal dat aantal nog stijgen, want honderden anderen zijn nog vermist.

Arbeiders

De meeste slachtoffers zijn arbeiders van de mijn. Zij werden tijdens hun middagpauze volledig overspoeld door de modderstroom. Maar ook een lager gelegen woonwijk werd vernield. Reddingwerkers kunnen moeilijk bij de slachtoffers geraken, omdat ook de wegen naar de mijn volledig overspoeld werden.

Aanvankelijk werd gevreesd dat ook een tweede dam zou barsten. Meer dan 20 000 mensen moesten hun huizen verlaten. Maar zij konden intussen terugkeren.

2015

De breuk zorgt niet enkel voor vernieling en dodelijke slachtoffers, maar door het mijnafval ook voor vervuiling van de omliggende gebieden. In 2015 gebeurde er een gelijkaardige ramp. Bij het barsten van een dam vielen er toen 19 doden. Ook die keer zorgde de ramp voor een grote milieuvervuiling, waardoor 250 000 Brazilianen zonder drinkwater kwamen te zitten. De impact van de huidige ramp valt nog af te wachten.

Net als in 2015 is de mijn eigendom van het bedrijf Vale, de grootste ijzerproducent ter wereld. De overheid krijgt kritiek van milieuorganisaties en ngo’s dat er onvoldoende maatregelen getroffen werden na de ramp in 2015.

Bolsonaro

Toch is het niet zeker dat dat na deze ramp wel het geval zal zijn. Eén van de manieren waarop president Bolsonaro de economie in het land wil verbeteren, is door minder strenge normen aan de mijnen op te leggen. De druk om de regels te verstrengen, komt hem dus niet goed uit.

Uit onderzoek van het Nationaal Wateragentschap in 2017 blijkt dat 45 dammen in Brazilië in slechte staat zijn. De dam die vrijdag brak, stond niet op die lijst.

Foto: Belga Image