shutterstock_1728634090Het aantal besmettingen met covid-19 gaat opnieuw de hoogte in. Nieuwe maatregelen liggen onder discussie, nu de coronavermoeidheid toeslaat.

Met meer dan 1000 nieuwe besmettingen per dag, gaan de coronacijfers weer in stijgende lijn. Volgens experts is die stijging het gevolg van teruggekeerde toeristen, de start van het nieuwe schooljaar en een algemene coronavermoeidheid. Vooral die laatste maakt het moeilijk om het virus te bestrijden.

Vooral tieners en twintigers lijken de motor van de nieuwe verspreidingsgolf. Doordat voornamelijk jongere mensen besmet raken, stijgen de ziekenhuisopnames (vorige week gemiddeld 44 per dag) en de overlijdens (gemiddeld 2,4 per dag) voorlopig niet enorm.

Ook in de rest van Europa is het coronavirus weer in opmars. In veel landen leidt dat tot verstrengde maatregelen.

Bubbel van vijf

Vooral de ‘bubbel van vijf’, die bij een eerdere heropflakkering werd ingevoerd, verliest aan populariteit. De maatregel stelt dat een huishouden samen maar vijf andere personen in dichte nabijheid mag zien. Dat moeten altijd dezelfde personen zijn.

Op die regel komt, ook bij experten, steeds meer kritiek. Zo vindt bijvoorbeeld gezondheidseconoom Lieven Annemans de regels veel te ver gaan. Hij is sinds kort lid van Celeval, de groep experten die de regering adviseert.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verdedigt de interne discussies op Facebook: ‘Zoiets is niet alleen normaal, het is ook positief, want het brengt een debat op gang en leidt tot betere inzichten. Alle adviseurs beseffen dat we een nieuw evenwicht moeten vinden tussen de strijd tegen het virus en het leven met het virus.’

Veiligheidsraad

Woensdag komt de nationale veiligheidsraad weer samen. Onder meer die bubbel van vijf zal dan besproken worden. Toch moeten er geen grote toegevingen verwacht worden, zei epidemioloog Marc Van Ranst in het programma De Zevende Dag: ‘Ofwel moet je die regel en het nut ervan nu kristalhelder uitleggen, ofwel moet je er een andere naam aan geven. Maar het blijft absoluut noodzakelijk dat we onze sociale contacten beperken.’

(Update: de Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat iedereen met maximaal vijf personen nauwer contact mag hebben. Dat moet dus niet langer per huishouden.)

App

Een nieuwe app moet helpen in de strijd tegen het virus. De app Coronalert werd dit weekend in gebruik genomen. Die houdt bij met wie je nauw contact hebt gehad (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand). Als een van die personen daarna positief test op covid-19, krijg je een melding.

De app werkt enkel als beide personen de app gebruiken. Voorlopig gaat het nog maar om een test bij 10 000 personen. Het gebruik van de app zal niet verplicht worden.

Foto: Shutterstock