De uitbraak van een tot nog toe onbekend virus in China zorgt voor wereldwijde ongerustheid. De Chinese overheid probeert met grootschalige maatregelen de verspreiding van het virus onder controle te houden.

In China zorgt een uitbraak van het coronavirus voor onrust. De eerste besmettingen van het virus gebeurden eind 2019, op een markt in de Chinese stad Wuhan. Vermoedelijk werd het virus van een dier overgedragen op mensen. Intussen raakten al meer dan 5000 mensen besmet en vielen er al meer dan 130 doden. Het virus dook ook al op in enkele niet-Aziatische landen, zoals Australië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

De symptomen lijken erg op die van een stevige griep: koorts, hoesten en keelpijn. Later kan het virus een longinfectie veroorzaken, waardoor er ademhalingsproblemen kunnen ontstaan.

Maatregelen

De Chinese overheid doet haar uiterste best om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Enkele Chinese steden met miljoenen inwoners werden in ‘quarantaine’ geplaatst. De wegen van en naar die steden zijn afgesloten. Het openbaar vervoer ligt er stil en veel winkels zijn gesloten. Mensen komen er enkel op straat voor noodzakelijke inkopen. In de stad Wuhan, die 11 miljoen inwoners telt, wordt druk gebouwd aan noodziekenhuizen. Die zullen volgens de planning binnen twee weken af zijn.

Volgens kenners kan de quarantaine wel helpen om de verspreiding van de ziekte te beperken, maar zal de maatregel niet volstaan. Een probleem is dat het virus tijdens de incubatietijd al besmettelijk is. Dat is de tijd tussen de besmetting en het verschijnen van de eerste symptomen. Dat wil zeggen dat mensen die nog niet weten dat ze ziek zijn de ziekte wel al verspreiden.

Behandeling

De ziekte is net zoals de gewone griep moeilijk te behandelen. De symptomen zijn te bestrijden met pijnstillers. In het ziekenhuis kan er hulp bij de ademhaling geboden worden. Er wordt ook gewerkt aan een vaccin, onder meer aan de KU Leuven. Maar de ontwikkeling van een vaccin kan lang duren. Dat moet immers eerst uitvoerig getest worden.

Geen paniek

Ondanks de snelle verspreiding van het virus zien experts nog geen reden tot paniek. De meeste patiënten die aan het virus overleden, waren al verzwakt door ziekte of ouderdom. Ook de gewone griep maakt bij die mensen gemakkelijker slachtoffers. Elk jaar sterven in België tot 1000 mensen aan een gewone griep.

SARS

De huidige epidemie doet denken aan de SARS-epidemie van 2002-2003. Een variant van het coronavirus veroorzaakte toen een uitbraak in Azië. Het SARS-virus besmette meer dan 8000 mensen en eiste meer dan 800 mensenlevens. Ook dat virus brak oorspronkelijk uit in China.

Foto: Belga Image