belgaimage-184534912-fullEen boze massa trok dit weekend door onze hoofdstad. De actievoerders verzetten zich tegen de coronamaatregelen. Op enkele plaatsen leidde het protest tot geweld en vandalisme.

Zondag trokken ongeveer 35 000 mensen door de straten van Brussel. Ze protesteerden tegen het coronabeleid in ons land. De betogers hadden zich georganiseerd via sociale media. Het ging om een heel uiteenlopende groep mensen, die elk om eigen redenen niet akkoord gaan met de manier waarop onze regering de coronacrisis aanpakt. Sommige deelnemers verzetten zich tegen vaccinatie, andere vinden de coronapas een inbreuk op de vrijheid en de privacy. Weer andere klagen de mondmaskers aan, of het beleid voor kinderen en jongeren.

De betogers zijn ook streng voor de media. Die gaan te gemakkelijk mee in de standpunten van de regering, vinden de actievoerders.

Beweging

In andere landen vonden zulke betogingen al vaker plaats, maar het is voor het eerst dat dat in België op deze schaal gebeurt. ‘Het ging niet om een linkse of rechtse betoging, maar tegen het systeem, de elite en de politiek’, zegt Stefaan Walgrave, professor politicologie (UAntwerpen) aan VRT NWS. ‘Tot nu toe zou je kunnen zeggen dat er weinig politiek was. Nu zie je voor het eerst een zichtbare beweging die zich tegen het beleid kant. Als de pandemie nog lang duurt, wordt dit een kracht om rekening mee te houden.’

Schade

De betoging ging vreedzaam van start, maar liep na verloop van tijd op verschillende plaatsen uit de hand. Agenten kregen stenen en bommetjes naar het hoofd geslingerd. De politie zette traangas en een waterkanon in om de massa uiteen te drijven. Drie agenten en één betoger raakten gewond en belandden in het ziekenhuis. Er is ook schade aan openbare gebouwen, voertuigen en winkeletalages. 44 relschoppers werden opgepakt.

Nederland

Ook bij onze noorderburen was er het voorbije weekend veel onrust. In verschillende Nederlandse steden kwamen vrijdag, zaterdag en zondag mensen op straat tegen de coronamaatregelen. Ook daar leidden de betogingen tot rellen en moest de politie ingrijpen.

Foto: Belga