shutterstock_1972762316In Brussel moet je sinds vorig weekend een Covid Safe Ticket kunnen tonen om bijvoorbeeld op restaurant of naar de sportclub te gaan. In Vlaanderen wordt zo’n pasje voorlopig niet verplicht.

De coronamaatregelen in ons land verschillen steeds meer per regio. Toen Vlaanderen afscheid nam van het sluitingsuur in de horeca, bleef dat in Brussel nog gewoon van kracht. Ook het afschaffen van de verplichte mondmaskers ging in Vlaanderen wat sneller dan aan de andere kant van de taalgrens.

Covid Safe Ticket

Sinds dit weekend is in het Brusselse Gewest het Covid Safe Ticket of de ‘coronapas’ ingevoerd. Die coronapas moet aantonen dat je gevaccineerd bent tegen COVID-19, dat je in de laatste 48 uur een negatieve test hebt afgelegd of dat je in de afgelopen 180 dagen hersteld bent van de ziekte. Zonder zo’n pasje mag je als +16-jarige in Brussel niet meer binnen in horecagelegenheden, cultuurhuizen, sportclubs of rust- en ziekenhuizen. De verplichting geldt ten minste tot 15 januari 2022.

De controle op dat ‘ticket’ gebeurt door een QR-code te scannen. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen tot 500 euro. Voor organisatoren of uitbaters kan die boete oplopen tot 2500 euro. Er kan ook beslist worden om een zaak voor drie maanden te sluiten.

Ook in Wallonië zal de coronapas zijn intrede doen, al is het nog niet helemaal duidelijk wanneer dat het geval zal zijn. Vlaanderen kiest er voorlopig voor om het Covid Safe Ticket niet te gebruiken.

Cijfers

De reden voor die uiteenlopende maatregelen is het verschil in vaccinatiegraad. Die ligt in Vlaanderen hoger. Nochtans ging Wallonië dit weekend over de grens van 70 % gevaccineerden. In Vlaanderen werd die grens begin juli bereikt. Vandaag kreeg meer dan 80 % van de Vlamingen al een eerste prik. In Brussel werd nog maar 56 % van de bevolking een eerste keer ingeënt.

De voorbije drie weken ging het aantal vaccinaties in Wallonië wel in stijgende lijn: bijna 39 000 Walen kregen hun eerste prik, tegenover 23 000 in de drie weken ervoor. Voorstanders van de coronapas zien daarin een aanmoediging voor het gebruik ervan. Het begin van de stijging hangt immers samen met de aankondiging van het Covid Safe Ticket.

Privacy

De coronapas is een omstreden maatregel. Critici zijn vooral streng voor de inbreuk op de privacy. Zo werd recent nog aangetoond dat de databank van de app relatief gemakkelijk gekraakt kan worden.

Ook in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Italië, werd de coronapas ingevoerd. In Italië mogen volwassenen zonder de pas zelfs niet meer naar het werk.

Foto: Shutterstock