belgaimage-172273002-fullDoor corona-uitbraken moeten verschillende Vlaamse scholen de deuren tijdelijk sluiten. De regering hoopt met een nieuwe teststrategie een algemene sluiting van de scholen te voorkomen.

In verschillende scholen in Vlaanderen werden corona-uitbraken vastgesteld. Ongeveer twintig scholen zijn als gevolg helemaal toe. Een dertigtal andere sluit deels de deuren. De scholen vormen een minderheid van de 4000 scholen die Vlaanderen telt. Toch maken experts zich zorgen.

Teststrategie

Met een nieuwe teststrategie wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voorkomen dat alle scholen moeten sluiten. Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, wordt nu bij alle hoogrisicocontacten meteen een sneltest afgenomen. Ook lagere schoolkinderen die in contact zijn gekomen met een besmet kind worden nu als zo’n hoogrisicocontact beschouwd. Dat was tot nu toe niet het geval. Daardoor zullen veel meer kinderen getest worden.

Varianten 

Het voordeel van zo’n sneltest is dat het resultaat onmiddellijk beschikbaar is. Door sneller in te grijpen hoopt de regering de verspreiding van nieuwe varianten van het virus te stoppen, voor ze al te veel schade kunnen aanrichten. Die nieuwe varianten, zoals de Britse en Zuid-Afrikaanse variant, zijn besmettelijker en verspreiden zich dus sneller. Er is op dit moment geen bewijs dat je er ook zieker van zou worden.

Hoogrisicocontacten die een negatieve sneltest afleggen, moeten alsnog zeven dagen in quarantaine. Daarna leggen ze een nieuwe test af.

Kinderrechtencommissaris

In verschillende gemeenten werden de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar geschrapt. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens pleit voor meer soepelheid en waarschuwt voor een mentale gezondheidscrisis bij de jeugd. ‘Dit is een oproep om jongeren als een kwetsbare groep te beschouwen in de verdere aanpak van de crisis. In de maatregelen, in versoepelingen en in de vaccinatiestrategie. Dit is een oproep om ervoor te zorgen dat de doffe blikken weer oplichten, dat jongeren eindelijk kunnen opstaan uit hun opgelegde winterslaap.’

Protest

Ook in onze buurlanden worden drastische maatregelen genomen in de strijd tegen het virus. Dit weekend werd in Nederland betoogd tegen het coronabeleid. Vooral de nieuwe avondklok, waarbij het verboden is om na 21 u. nog op straat te komen, wordt als een inperking op de vrijheid gezien. Het protest leidde tot rellen, waarbij winkels en auto’s vernield werden. In Frankrijk is zo’n avondklok zelfs al vanaf 18 u. van kracht.

In Duitsland zijn scholen, winkels en horeca gesloten. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft het moeilijk. Daar houdt de Britse variant lelijk huis. De scholen zijn er gesloten. Het huis verlaten mag enkel wanneer dat echt nodig is of voor lichaamsbeweging.

Foto: Belga