shutterstock_1705110724In 2020 ging bijna een vierde van de gesprekken van de jongerenhulplijn Awel over corona. Bijna 30 000 jongeren vonden hun weg naar de hulplijn.

In 2020 registreerde Awel in totaal 28 232 contacten met kinderen en jongeren via telefoon, chat en e-mail. Dat is een stijging met 21 % tegenover 2019. ‘Contacten’ zijn oproepen die beantwoord werden en waar een gesprek van een zekere duur op volgde.

Corona

Die stijging is waarschijnlijk te verklaren door de coronacrisis. Ongeveer 23 % van alle Awel-gesprekken in 2020 ging over corona. Vooral tijdens de eerste golf, in april, was er een piek van zulke gesprekken. Nóg vaker dan in andere gesprekken ging het dan over niet goed in je vel zitten of somberheid, en ook angst en spanning waren opvallend aanwezig. In de gesprekken doken ook vaak thema’s op als eenzaamheid, verveling, verdriet, verlies en rouw.

Jongeren contacteren Awel voornamelijk om hun verhaal te doen. Maar ze gebruiken de telefoon en chatfunctie ook om informatieve vragen te stellen. Van de besproken thema’s staat de relatie met de ouders bovenaan. Op de tweede plaats volgen gesprekken over niet goed in je vel zitten of somberheid. Gesprekken over vriendschap sluiten de top drie af. Het is logisch dat kinderen en jongeren het afgelopen jaar meer dan andere jaren bezig waren met hun relaties dicht bij huis, en iets minder met hun relaties buitenshuis.

Vooral meisjes

Vooral 13- tot 15-jarigen nemen contact op met Awel. Het zijn voornamelijk meisjes die de weg naar de hulplijn vinden. Maar een op de vijf contacten is met jongens. Awel voerde in 2020 onderzoek naar hoe ze jongens beter kunnen helpen. In de toekomst zal de hulplijn gerichte actie ondernemen om die doelgroep te bereiken.

Iedereen een Max

Het zijn vooral tieners die gebruikmaken van Awel. Voor iets jongere kinderen komt de organisatie Child Focus nu met de actie ‘Iedereen een Max’. Child Focus heeft als doel om vermiste kinderen terug te vinden en seksuele uitbuiting van minderjarigen tegen te gaan. Met de actie wil Child Focus dat elk kind een volwassen persoon kiest die het honderd procent vertrouwt: een Max. Dat is iemand waarbij het kind met al zijn problemen terechtkan.

Child Focus behandelt elke dag gemiddeld drie nieuwe verdwijningen van minderjarigen. In 80 % van de gevallen gaat het om kinderen die weggelopen zijn. De organisatie is ervan overtuigd dat wanneer kinderen met een volwassene kunnen praten over de dingen die niet goed gaan – bijvoorbeeld in de thuissituatie – ze minder snel de stap zullen zetten om van huis weg te lopen.

Foto: shutterstock