©Belgaimage

©Belgaimage

Club Brugge kroonde zich voor de 18e keer tot landskampioen in onze voetbalcompetitie. Ondanks de stevige concurrentie van Union Sint-Gillis dit seizoen bevestigt de titel de grote machtspositie van de Bruggelingen binnen het Belgische voetbal.

 

Even zag het er vorige zondag toch niet zo goed uit voor Club Brugge. In de eerste helft werd blauw-zwart overrompeld door Antwerp en kwam het 1-0 achter. Gelukkig vermeed doelman Simon Mignolet met een aantal reddingen dat zijn ploeg geen grotere achterstand opliep. Iets wat hij dit seizoen wel vaker heeft gedaan.

Na de pauze herpakte Club zich. Met de 1-3 einduitslag verzekerde het zich van een 18e landstitel.

Sympathiek Union

Vele commentatoren vinden de titel van Club Brugge wel verdiend, maar zeggen erbij dat het een titel zonder glans is. Ze loven Union Sint-Gillis, een ploeg die pas vorig seizoen naar de hoogste klasse promoveerde. De Brusselse club toonde zich in de reguliere competitie als een onverwachte titelkandidaat, die aanvallend voetbal bracht.

Union genoot het voordeel van de underdog. Iedereen sympathiseerde met de club. In de nacompetitie Champions Play-off stelde hij echter teleur en daar profiteerde Club Brugge van.

Veel geld

In een reactie op de landstitel uitte Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe kritiek op Union. Omdat de Engelse club Brighton eigenaar is van Union, beweerde hij dat de Brusselaars meer middelen hebben dan zijn club. Dat is onterechte kritiek. Brighton pompt niet zomaar miljoenen in Union, maar laat de authentieke volkse club heel geleidelijk groeien, met respect voor zijn lange geschiedenis.

Bovendien, geen enkele Belgische club spendeerde voorbije winter zo veel geld aan nieuwe spelers als Club Brugge: liefst tien miljoen euro.

Winaarsmentaliteit

De realiteit is dat Verhaeghe en zijn Club weinig te klagen hebben. De Brugse trots is nu al voor de vijfde keer in zeven jaar kampioen geworden. Met de nieuwe titel scoort het drie op een rij. De kloof met de concurrentie lijkt steeds groter te worden. De huidige machtspositie is het gevolg van de topsportcultuur die Verhaeghe en manager Vincent Mannaert binnengebracht hebben. De ploeg staat ook sterk door een goede jeugdwerking. Club wordt bovendien enkel rijker door elk jaar aan de Champions League te kunnen deelnemen.

Anderlechtvouwen winnen dubbel

In de vrouwencompetitie blijft Anderlecht de oppermachtige nummer één. Het slaagde in ‘de dubbel’. Na eerder al landskampioen te zijn geworden, won het met 3-0 de Beker van België tegen Standard. Ondanks de nederlaag was Standard-trainer Stephane Guidi toch tevreden. De aantrekkelijke bekerfinale was volgens hem ‘een mooi uithangbord voor het vrouwenvoetbal’. De afscheidnemende coach van Anderlecht, Johan Walem, sprak dan weer over ‘het begin van de professionalisering van het vrouwenvoetbal’.