BELGAIMAGE-135886772Met een 1-1-gelijkspel tegen Standard kroonde Club Brugge zich zondag tot landskampioen. Tijdens de titelwedstrijd zorgde de videoref opnieuw voor discussie.

Club Brugge is zondag voor de 15e keer landskampioen geworden. Club haalde zijn tweede titel in drie jaar tijd binnen met een gelijkspel (1-1) tegen Standard. Met nog één match te spelen heeft het nu een onoverbrugbare kloof van vier punten op de Rouches.

Club Brugge begon ijzersterk aan de play-offs, met een voorsprong van zes punten op eerste achtervolger Anderlecht. Maar tijdens play-off 1 liet Club wel eens steken vallen, zodat de puntenkloof stilaan kleiner werd en de spanning groter.

Videoref

Ook de arbitrage deed de gemoederen de laatste weken regelmatig oplopen. Zo zorgde het gelijkmakende doelpunt van Jelle Vossen afgelopen zondag in Luik weer voor discussie. Vossen kreeg de bal namelijk van ploegmaat Ruud Vormer, nadat die het leer met de hand aangeraakt had. Maar de scheidsrechter keurde het doelpunt goed, ook toen hij de beelden van de video-assistent bekeken had.

Het is het eerste jaar dat videoscheidsrechters worden gebruikt in de Jupiler Pro League. Buiten het stadion volgen twee scheidsrechters de wedstrijd via schermen. Zij kunnen een signaal geven aan de veldscheids wanneer ze een beslissing in twijfel trekken. Die kan dan op zijn beurt de beelden in kwestie bekijken aan de rand van het veld en zijn beslissing eventueel herzien.

Die nieuwe techniek kreeg de voorbije maanden al bakken kritiek, vooral van de coaches. Maar vorige week ook nog van de voorzitter van Club Brugge, die zelfs partijdigheid liet uitschijnen.

Europese tickets

De volgende weken zal er nog gebikkeld worden voor de Europese tickets. Voor Standard en Anderlecht zijn die al zeker. Gent en Genk hebben hun lot in eigen handen, eventueel na een match tegen de winnaar van play-off 2. In die competitie kwamen Zulte Waregem en Lokeren als beste uit de poules. Beide clubs zullen in een onderling duel uitvechten wie het opneemt tegen Gent of Genk.

RIP Lierse

Voor de supporters en spelers van Lierse SK eindigden de play-offs in mineur. De club moest zijn twee laatste wedstrijden afzeggen. Vorige week werd immer het faillissement aangevraagd. Toen sprongen de onderhandelingen met de enige kandidaat-overnemer af. Stadsgenoot Lyra neemt nu de jeugdwerking van de ploeg over. Daarmee lijken de eerste stappen naar een fusie tussen de twee clubs uit Lier gezet.  

Foto: Belga Image