belgaimage-158652030-fullZondag gingen 10 000 betogers de straat op om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Ze willen een betere aanpak van daders en meer hulp voor de slachtoffers.

Maandag was het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Naar aanleiding daarvan protesteerden 10 000 mensen zondagnamiddag tegen seksisme en geweld tegen vrouwen in Brussel. De optocht werd georganiseerd door tientallen maatschappelijke organisaties, die zich verenigen onder de naam Mirabal.

Betere aanpak

De organisaties willen dat alle vormen van geweld tegen vrouwen strenger worden aangepakt. Ze willen ook dat de slachtoffers beter begeleid worden. Volgens hen blijven die nog te vaak in de kou staan. Dat maakt de drempel om hulp te vragen hoger. Slachtoffers die toch die stap zetten, worden volgens de organisatoren bovendien niet altijd geloofd.

21 vrouwen

Aan het begin van de betoging werden de namen van alle vrouwen afgeroepen die dit jaar in België vermoord werden. Dat zijn er 21, volgens cijfers van de actiegroep Stop Féminicide. Sinds 2017 gaat het al om 99 vrouwen. Vaak gaat het om geweld door een (ex-)partner. Voor het Brussels justitiepaleis stonden ook 21 paar rode schoenen opgesteld, één voor elk van de gedode vrouwen. ‘Laat ons lawaai de stilte overstijgen die zij achtergelaten hebben’, riepen de organisatoren.

Maatregelen

Zaterdag kondigde Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) aan dat ze meer wil inzetten op de ondersteuning en begeleiding van slachtoffers van seksueel geweld. ‘De drempels om hulp te zoeken en klacht in te dienen moeten naar beneden.’ Ze wil ook begeleiding en opvolging van de daders in de toekomst uitbreiden.

Internationaal

Ook in andere landen werd er afgelopen weekend betoogd tegen geweld op vrouwen. In Frankrijk gingen 50 000 mensen de straat op. Daar werden er sinds begin dit jaar 116 vrouwen vermoord door hun partner.

In Rome protesteerden enkele tienduizenden mensen. De voorbije vijf jaar werden in Italië meer dan 500 000 vrouwen het slachtoffer van fysiek of seksueel misbruik door hun partner. 94 vrouwen werden er sinds januari om het leven gebracht door hun partner.

Foto: Belga Image