shutterstock_624878132De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn op een verrassend resultaat uitgedraaid. De Conservatieve Partij, waar premier Theresa May lid van is, verliest haar meerderheid in het parlement.

In het Verenigd Koninkrijk hebben twee grote partijen het doorgaans voor het zeggen: de Conservatieve partij (of de Tories) en de Labour-partij. Voor de verkiezingen hadden de Conservatieven een meerderheid in het parlement. Dat is een belangrijk voordeel wanneer er gestemd moet worden over wetsvoorstellen.

Vroege verkiezingen

Normaal stonden er pas in 2020 nieuwe verkiezingen op de planning, maar de Britse premier Theresa May kondigde eind april aan dat de stemming vervroegd zou plaatsvinden. Op dat moment deed haar partij het immers heel goed in de peilingen, terwijl de Labour-partij intern erg verdeeld was. Door eerder verkiezingen te houden, hoopte de premier dus haar meerderheid te vergroten. Met het oog op de komende Brexit-onderhandelingen, die op 19 juni van start gaan, zou haar dat een versterkte positie opleveren om te onderhandelen met de EU.

Maar dat was dus buiten de Britse kiezers gerekend. Tijdens de verkiezingscampagne maakte May geen al te beste indruk. Zo stuurde ze geregeld haar kat naar politieke debatten. Haar concurrent Jeremy Corbyn, die leider is van de Labour-partij, kon daarentegen steeds meer rekenen op de steun van het publiek en vooral van de jongere stemmers.

‘Hung parliament’

Hoewel de Conservatieve partij wel de meeste stemmen wist binnen te halen, verliest ze dus haar meerderheid in het parlement. Van de 326 zetels die nodig zijn voor een meerderheid, kon ze er maar 318 bijeensprokkelen. Omdat ook de Labour-partij onvoldoende stemmen heeft (261 zetels) om een meerderheid te vormen, is er nu sprake van een ‘hung parliament’. De grootste partij moet nu op zoek naar partners, om samen een regering te vormen.

Dat is ook het plan van Theresa May. Hoewel verschillende stemmen opriepen tot haar ontslag als premier, is ze vastbesloten om aan het roer van het land te blijven staan. ‘Het Verenigd Koninkrijk heeft stabiliteit nodig en alleen de partij die de meeste stemmen heeft gekregen, kan die zekerheid bieden,’ klonk het na de verkiezingen. Om een regering te vormen zoekt ze nu de steun van de kleinere partij DUP, wat haar een nipte meerderheid zou opleveren.

Frankrijk

Ook in Frankrijk vonden er opnieuw verkiezingen plaats, dit keer voor de invulling van het parlement. Daar was de partij La République en Marche, van de nieuwe Franse president Macron, de grote overwinnaar.

De Fransen trokken al voor de derde keer dit jaar naar de stembus, en hadden er duidelijk nog weinig zin in. Maar 50 % van de kiezers bracht zijn stem uit. Een definitief resultaat volgt zondag pas, wanneer de tweede stemronde plaatsvindt. Het is maar de vraag hoeveel Franse kiezers er dan nog komen opdagen.

Foto: Shutterstock