shutterstock_1632018172Op 31 januari stapte het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie. Maar dat wil niet zeggen dat het hele proces nu afgerond is.

Met een overgrote meerderheid (621 stemmen voor, 49 tegen en 13 onthoudingen) keurde het Europees Parlement op 31 januari de brexit goed. Na jaren van discussie, uitstel en onderhandelen heeft het Verenigd Koninkrijk nu echt de Europese Unie verlaten. Voor de stemming zei de nieuwe Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar afscheidsspeech: ‘De Britten zullen altijd deel blijven uitmaken van onze Europese familie. […] Nu beginnen de onderhandelingen over onze nieuwe relatie met het VK. Laat me heel duidelijk zijn: ik wil dat de EU en het VK goede vrienden en goede partners blijven. Onze echte kracht ligt bij samenwerking.’

Referendum

In 2016 stemden de Britten in een referendum over het al dan niet verlaten van de EU. Een nipte meerderheid was toen voorstander. Maar de onderhandelingen tussen het VK en de EU verliepen niet van een leien dakje en ook intern waren de Britten erg verdeeld. Het kostte zowel premier David Cameron als opvolger Theresa May hun job. Uiteindelijk was het huidig premier Boris Johnson die de brexit-deal rond kreeg en liet goedkeuren door het Britse Parlement.

Onderhandelingen

Dat de brexit nu een feit is, wil echter niet zeggen dat daarmee ook alles geregeld is. Het komende jaar zullen de EU en het VK moeten onderhandelen over nieuwe afspraken over handel, reizigers en EU-inwoners die in het VK werken en wonen (of omgekeerd). Boris Johnson wil die onderhandelingen rond hebben voor het einde van 2020. De kans dat dat ook effectief lukt, is niet zo groot. Al bij de start van de onderhandelingen toonden beide partijen zich weinig bereid om water bij de wijn te doen.

Wat verandert er?

Tijdens de onderhandelingen gaan het VK en de EU een overgangsperiode in. Tot er nieuwe afspraken worden gemaakt, blijven de oude regels van kracht. Voorlopig heb je bijvoorbeeld geen internationaal paspoort nodig om naar het VK te reizen.

Foto: Shutterstock