shutterstock_1566070375Al bijna een maand razen er grote bosbranden door Oost-Australië. De brandweer krijgt de vuurhaarden moeilijk onder controle.

Sinds begin november woeden er in het oosten van Australië hevige bosbranden, in de staten New South Wales en Queensland. Er vielen al zes doden. Veel bewoners moesten geëvacueerd worden naar veiligere gebieden. Honderden woningen gingen in vlammen op. Door de hoge temperaturen en hevige wind kunnen de branden zich snel verspreiden en krijgen brandweerlieden ze moeilijk onder controle.

Jaarlijks fenomeen

De bosbranden in Australië zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in de lente en in de zomer. Maar hulpverleners vrezen dat dit brandseizoen een van de ergste zou kunnen worden die het land ooit gekend heeft. De bosbranden zijn een natuurlijk fenomeen, al werd er ook een 16-jarige jongen gearresteerd voor brandstichting. De brand die hij aanstak zou 14 woningen verwoest hebben.

Natuur

Al meer dan een miljoen hectare grond werd verbrand. Ter vergelijking: België is ongeveer 3 miljoen hectare groot. De lucht in de stad Sydney is door de branden erg vervuild. In en rond de stad hangt een dikke nevel. De bewoners van de stad moeten ramen en deuren gesloten houden.

Natuurorganisaties wijzen op de rol van de klimaatopwarming in de branden. Omdat er tussen januari en augustus op veel plaatsen een minimum aan regen was gevallen, kreeg het vuur vrij spel. Daardoor konden ook gebieden vuur vatten die de branden normaal vertragen door hun vochtigheid. Door de klimaatopwarming zal het brandseizoen volgens noodhulpverleners in de toekomst nog uitbreiden en ook dodelijker worden.

Koala’s

Ook voor de wilde dieren vormen de branden een bedreiging, zowel door het risico te verbranden als door het verlies van hun leefgebied. Vooral de koalapopulatie in het land krijgt het zwaar te verduren. Naar schatting kwamen al meer dan 1000 koala’s om het leven en werd 80 % van hun leefgebied vernietigd. In sommige Australische staten staan koala’s al lang op de lijst van kwetsbare diersoorten, omdat de populatie snel uitdunt.

Foto: Shutterstock