shutterstock_1592900524Sinds september woeden in het zuiden van Australië hevige branden. De gevolgen voor mens en natuur worden steeds groter.

In Australië richten hevige bosbranden veel schade aan. Een oppervlakte van 10 miljoen hectare – drie keer zo groot als België – ging al in vlammen op. Hoewel het land elk jaar met bosbranden te maken krijgt in de warmste maanden, is de vuurzee dit jaar ongezien. Nooit eerder waren de branden zo verspreid en brandde het in zoveel gebieden tegelijk. Er kwamen al 26 mensen om het leven. Ongeveer 100 000 mensen werden geëvacueerd. In New South Wales, de zwaarst getroffen provincie, werden honderden woningen vernietigd.

Premier

De kritiek op de Australische premier Scott Morrison zwelt intussen aan. Vooral zijn klimaatbeleid staat daarin centraal. De premier minimaliseerde in het verleden telkens de gevolgen van de klimaatopwarming en bleef verder inzetten op de steenkoolindustrie van het land. Omdat die industrie belangrijk is voor de Australische economie, wilde Morrison niets weten van een afbouw.

Ook in zijn reacties op de branden bleef Morrison weigerachtig om de klimaatopwarming als een van de oorzaken te benoemen. Na aanhoudende kritiek legde hij een verklaring af dat de regering wel degelijk het verband zag tussen de grootte van de branden en de klimaatopwarming.

Luchtvervuiling

Ook de omliggende gebieden ondervinden gevolgen van de vuurzee. De luchtvervuiling verspreidt zich immers nog verder dan de vlammen. Zelfs in buurland Nieuw-Zeeland, 2000 km naar het oosten, is de vervuiling merkbaar.

De branden blijven intussen voortduren. De weersvoorspelling belooft alvast niet veel goeds. Het zou nog weken kunnen duren voor de eerstvolgende regenbui in het zuiden van het land. De temperaturen schommelen er rond 40 graden Celsius.

Ecologische ramp

Natuurexperts spreken over een ecologische ramp. Naar schatting stierven al bijna 1,25 miljard dieren als gevolg van de hitte en de branden. De megabranden kunnen grote gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Door de grootte van de brandhaarden duurt het langer voor de grond zich zal kunnen herstellen. De kans is groot dat dier- en plantsoorten zullen verdwijnen, ook nog in de jaren die volgen. De dieren die de branden wel overleven, vinden immers ook moeilijker een nieuw leefgebied.

Foto: Shutterstock