BELGAIMAGE-127796938Verschillende belangrijke figuren uit het Belgische voetbal werden aangehouden op verdenking van fraude en matchfixing. Vooral KV Mechelen wordt met dat laatste in verband gebracht.

Er barstte een bom in de Belgische voetbalwereld toen de politie verschillende topfiguren oppakte op verdenking van fraude en matchfixing. Van die verdachten blijven voorlopig negen personen aangehouden.

Fraude en witwassen

Vooral Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, twee van de belangrijkste voetbalmakelaars in ons land, zijn opvallende namen in de zaak. Als makelaar regelen ze onder andere de transfers van spelers tussen verschillende ploegen. Voetbalclubs betalen veel geld voor contracten met nieuwe spelers. En een deel van dat geld gaat naar de makelaar.

Nu worden beide makelaars en verschillende mensen uit hun omgeving ervan verdacht fraude te hebben gepleegd. Zo zouden ze een groot deel van het geld dat ze verdienden verborgen hebben gehouden voor de Belgische staat, om minder belastingen te moeten betalen. Ze worden ook verdacht van het witwassen van geld. Dat wil zeggen dat je geld dat op een onwettelijke manier verdiend is opnieuw legaal wilt maken.

Matchfixing

Veljkovic wordt daarnaast ook in verband gebracht met matchfixing. Bij matchfixing worden er op voorhand afspraken gemaakt over wie een bepaalde wedstrijd zal winnen. Dat is natuurlijk verboden.

In die zaak ligt vooral KV Mechelen onder vuur. Die club zakte vorig jaar uit de eerste klasse. Veljkovic regelde belangrijke transfers voor de club en had goede relaties met het bestuur. Nu lijkt het erop dat Veljkovic zijn contacten met scheidsrechter Bart Vertenten gebruikte om KV Mechelen in eerste klasse te houden. Die floot aan het einde van het seizoen enkele twijfelachtige strafschoppen in het voordeel van KV Mechelen, dat uiteindelijk toch degradeerde.

Ook met scheidsrechter Sebastien Delferière had Veljkovic goede relaties. Veljkovic regelde voor hem bijvoorbeeld een korting bij de aankoop van een nieuwe auto en een uitnodiging voor het Gala van de Gouden Schoen. Of er effectief aan matchfixing werd gedaan, moet het onderzoek verder uitwijzen. Beide scheidsrechters zijn voorlopig wel op non-actief gezet. Alle wedstrijden in 1B, waar KV Mechelen nu speelt, werden het voorbije weekend geannuleerd. Er werd gevreesd voor de reactie van de supporters.

Club Brugge en Anderlecht

Ook de trainer van Club Brugge, Ivan Leko, en ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck werden opgepakt. Leko wordt verdacht van belastingontduiking. Hij zou een deel van zijn loon niet correct hebben aangegeven bij de fiscus.

Van Holsbeeck werd ervan beschuldigd op de hoogte te zijn van de fraude van Mogi Bayat. Beiden werden ondertussen weer vrijgelaten.

Foto: Belga Image