©Belgaimage

©Belgaimage

Duizenden aanhangers van de Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro drongen zondag het Congres, het Hooggerechtshof en het presidentieel paleis binnen. De bestorming deed niet toevallig denken aan die van het Amerikaanse Capitool twee jaar geleden.

Supporters van ex-president Bolsonaro verzamelden zich zondag in hoofdstad Brasilia aan de esplanade waar de belangrijkste regeringsgebouwen zich bevinden. Getooid in de geel-groene kleuren van de nationale vlag doorbraken ze de omheining en een politiecordon.

Ze sloegen zowel in het parlements- en het gerechtsgebouw als in het presidentieel paleis de ramen in. Binnenin brachten ze heel wat vernielingen aan. Gelukkig was er op dat moment nauwelijks iemand aanwezig in de gebouwen. De nieuwe president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva was op officieel bezoek in zijn thuisstaat São Paulo.

‘Gestolen’ verkiezing

Beelden van de oproer deden denken aan de soortgelijke bestorming van het Capitool in Washington twee jaar geleden. Net als de Trump-aanhangers toen beweren de fans van Bolsonaro nu dat die de presidentsverkiezing verloor door fraude.

‘We moeten de orde herstellen na de vervalste verkiezing’, zei Lima, een 27-jarige vrouw tegen een reporter van het persbureau AFP in Brasilia. ‘Ik ben hier voor de geschiedenis, voor mijn dochters.’

Anders dan Trump was Bolsonaro na zijn nederlaag opvallend stil gebleven. Hij vluchtte naar Florida in de VS.

Weinig enthousiaste politie

President Lula reageerde verontwaardigd vanuit São Paulo. Hij hekelde de plaatselijke politie, die volgens hem weinig enthousiasme toonde om de rebellen tegen te houden. ‘Ze deden niets, ze lieten die barbaren gewoon binnen’, verklaarde hij.

Lula noemde de relschoppers ‘fanatieke fascisten’. ‘Dit is een zwarte dag in de geschiedenis van ons land’, zei hij nog. ‘De daders zullen allemaal opgespoord en berecht worden.’

Meer dan 400 arrestaties

De president stuurde de Nationale Garde naar de hoofdstad om de orde te herstellen. De Braziliaanse minister van Justitie beval sociale media zoals Facebook, Twitter en TikTok om posts die de bestorming verdedigden te verwijderen. Intussen zijn volgens de gouverneur van Brasilia al meer dan 400 mensen gearresteerd.

Wellicht aasden de bestormers op een militaire coup. Ze hoopten dat het leger hun actie zou ondersteunen, maar zover kwam het niet.

Afkeurende Bolsonaro

Vanuit de VS veroordeelde Bolsonaro de invasie en de plunderingen in de gebouwen. Alleen vreedzame demonstraties zijn toegelaten in een democratie, benadrukte hij. Hij voegde eraan toe zich niet verantwoordelijk te voelen voor de oproer.