©Shutterstock

©Shutterstock

Van 15 tot 21 mei loopt de Week van de Zorg. In de campagne van dit jaar gaat er veel aandacht naar de gezondheid van onze hersenen. Dankzij recent hersenonderzoek weten we hoe je goed zorg kunt dragen voor je brein.

 

Lopen, wandelen, dansen, zwemmen of gelijk welke andere sport is prima voor ons brein. Bewegen houdt de hersenen namelijk gezond. Een belangrijke studie bekeek wat drie keer per week met een gemiddelde intensiteit sporten met ons doet. Gemiddelde intensiteit wil zeggen dat het hart op dat moment iets harder pompt dan anders. Wat bleek? Door de lichaamsbeweging werd de hippocampus groter. Dat hersengebied is belangrijk voor het geheugen en voor het verwerken van informatie.

Depressie voorkomen

Door te sporten maakt het lichaam de stof BDNF aan. Die ‘meststof voor het brein’ doet nieuwe hersencellen ontstaan én laat de hersencellen beter met elkaar samenwerken. Wetenschappers ontdekten dat BDNF ook helpt bij het voorkomen en verminderen van depressieve gevoelens.

Bloedvaten gezond houden

Een gezonde levensstijl in zijn geheel houdt de bloedvaten sterk. Niet alleen bewegen, maar ook gezond eten en niet roken hebben daar een positief effect op. ‘Voor mij zijn gezonde bloedvaten de allerbelangrijkste factor als je je brein lang gezond wilt houden’, vertelt Mathieu Vandenbulcke, professor neuropsychiatrie aan de KU Leuven op VRT NWS. ‘Alles wat goed is voor je hart en bloedvaten is ook goed voor je brein.’

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: wat slecht is voor de bloedvaten, heeft ook een negatieve impact op de werking van de hersenen: hoge cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht … Volgens professor Vandenbulcke let je best ook op met alcohol. Die kan giftig zijn voor brein en bloed. Één glas per dag kan nog wel een gunstig effect hebben, maar vanaf drie glazen wordt het gevaarlijk.

Stresshormonen

Nog een opmerkelijk onderzoeksresultaat: langdurige eenzaamheid zorgt voor stresshormonen, die nefast zijn voor het brein. Eenzaamheid veroorzaakt bovendien ontstekingen in het brein en beschadigt de hersengebieden die belangrijk zijn voor je geheugen. Weinig sociaal contact hebben, leidt er ook toe dat je hersenen minder gestimuleerd worden dan goed is.

Slaap maakt schoon

Goed slapen doet ook wonderen. Vooral tijdens de diepe slaap is het alsof een schoonmaakploeg door je hersenen trekt. Die ruimt afvalstoffen op, zodat je brein ’s morgens weer optimaal kan functioneren.