shutterstock_470832587We drinken te veel water uit flessen en te weinig water van de kraan. Dat vindt AquaFlanders, de federatie van Vlaamse watermaatschappijen.

Uit de kranen in België stroomt perfect drinkbaar water. Toch lessen we onze dorst vaak liever met water uit een fles. Leidingwater drinken heeft nochtans veel voordelen, vindt AquaFlanders, de federatie van Vlaamse watermaatschappijen.

Gewoonte

Dat de Vlaming zoveel flessenwater drinkt, heeft volgens Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, vooral te maken met gewoontes en goede marketing. Bekende watermerken doen uitschijnen dat flessenwater beter of gezonder is dan water van de kraan. Daar is volgens hem niets van aan: ‘Laboratoria controleren op minstens zestig parameters, dus op de kwaliteit van het water valt niets aan te merken.’

Minder plastic

AquaFlanders ziet nog voordelen voor het gebruik van leidingwater. Het is een gemakkelijke manier om het plasticgebruik te verminderen. Flessenwater komt immers meestal in een plastic verpakking. ‘In Vlaanderen gaan elk jaar anderhalf miljard plastic flessen over de toonbank. Dat is 130 liter flessenwater per persoon per jaar. In Nederland doen ze het met een vijfde’, zegt Heyrman aan VRT NWS. Dat is een boodschap die vandaag, in tijden van klimaatmarsen en acties als ‘Mei Plasticvrij’, erg relevant is.

Volgens AquaFlanders is het ook goedkoper om water van de kraan te drinken: een gemiddeld gezin zou volgens de organisatie ongeveer 200 euro per jaar uitsparen.

Campagne

Daarom organiseert AquaFlanders een campagne om mensen bewust te maken van de voordelen van leidingwater. Ook enkele bekende Vlamingen, zoals Natalia en Tom Waes, werken mee.

Wie mee wil doen, kan op sociale media een foto delen met de hashtag #ikdrinkkraanwater. Per foto schenkt de organisatie een euro aan Join For Water, een ngo die zich inzet voor schoon drinkwater in Afrika en Latijns-Amerika. Wereldwijd heeft 1 op de 10 mensen geen toegang tot drinkbaar water.

Foto: Shutterstock