belgaimage-126350437-fullOnze landgenoten mogen voor de tweede keer op drie jaar tijd de borst natmaken voor een tennisfinale in de Davis Cup. Zowel Goffin als Darcis toonden zich de meerdere van hun Australische tegenstanders.

Er was geen ruimte voor fouten tijdens de laatste halve finaledag van de Davis Cup. Zowel David Goffin als Steve Darcis moesten hun enkelwedstrijden winnen om België te laten doorstoten naar de finale. Hun Australische tegenstanders hadden aan één overwinning genoeg. Zij begonnen de laatste dag immers met een 1-2 voorsprong, na het Belgische verlies in het dubbelspel zaterdag.

‘Mijn beste Davis Cupmatch ooit’

De 26-jarige Goffin (12e op de wereldranglijst) speelde al drie keer tegen Nick Kyrgios (nummer 20 van de wereld), en kon geen enkel duel winnen. Maar de vierde keer was het raak. De Luikenaar, die nog maar net hersteld is van een knieblessure, haalde op het gravel in Heizelpaleis 12 zijn beste tennis boven.

De eerste set moest hij uit handen geven na een tiebreak (7-6), maar Goffin liet zich niet uit het lood slaan. In de drie volgende sets bleef hij de ijzersterke opslag van Kyrgios beter de baas, en met 6-4, 6-4, 6-4 kon de Australiër inpakken. Dat hij een topniveau had gehaald, was ook voor Goffin duidelijk: ‘Dit was mijn beste Davis Cupmatch ooit.’

Mister Davis Cup

Na de overwinning van Goffin moest Steve Darcis de klus nog afmaken. Hij kwam voor een verrassing te staan, want zijn tegenstander was niet de aangekondigde John Millman. In de plaats nam hij het op tegen Jordan Thompson. Dat bracht de 33-jarige Luikenaar echter niet uit evenwicht.

Hoewel Thompson er in de eerste twee sets nog in slaagde om wat weerstand te bieden (6-4, 7-5), walste Darcin in de derde set over hem heen (6-2). Daarmee deed hij zijn titel van Mister Davis Cup alle eer aan, en kon hij (net zoals in 2010) het beslissende punt maken.

Klein land, grote spelers

Daarmee mag België zich klaarmaken voor zijn tweede Davis Cupfinale in drie jaar tijd. Dat is een knappe prestatie, want voor de Davis Cup is één sterke speler niet voldoende, er moet een heel team staan. Dat is mede de verdienste van teamkapitein Johan Van Herck, die weet hoe hij zijn coaching moet aanpassen aan de verschillende spelers.

In de finale wacht een confrontatie met Frankrijk. In 2015 moest België de titel laten aan de Britten, maar dat willen Goffin en co deze keer niet laten gebeuren. Van Herck: ‘We gaan naar Frankrijk om die beker naar huis te brengen.’