BELGAIMAGE-140397276De Belgian Cats sluiten het WK basketbal af met een indrukwekkende vierde plaats. De sterke prestaties op het EK en het WK doen de verwachtingen voor de komende jaren stijgen.

De Belgian Cats legden een schitterend parcours af op het WK basketbal in Spanje. De Belgische vrouwenploeg dribbelde zich een weg tot de halve finale. Daar bleek het Amerikaanse team een sterkere tegenstander. De Belgian Cats sloten hun toernooi af met een vierde plaats.

Eerste WK

Het was de eerste keer dat het Belgische vrouwenteam zich kon kwalificeren voor een WK. In de eerste ronde van het toernooi werd de ploeg zelfs groepswinnaar na een ruime zege tegen Europees kampioen Spanje (72-63). En in de kwartfinale kegelde ze vice-Europees kampioen Frankrijk uit het toernooi (86-65).

Wereldkampioen VS

Dat de wedstrijd tegen de Verenigde Staten een uitdaging zou worden, wisten de Belgian Cats op voorhand. De VS was de regerende wereldkampioen en moest sinds 1998 slechts één keer die titel afstaan aan Australië. Het land is op dit moment ook Olympisch kampioen. Toch verdedigden de Belgen zich goed en konden ze enkele keren op voorsprong komen. Maar na de eerste rust lieten de Amerikanen zich gelden en maakten ze een kloof van meer dan 15 punten.

De VS speelde de finale tegen Australië en bleek daar opnieuw de sterkste. Het land werd voor de derde keer op rij wereldkampioen.

Voor België wachtte nog een troostfinale, opnieuw tegen gastland Spanje. Maar ondanks een sterke wedstrijd moest het de bronzen medaille aan zich voorbij laten gaan (67-60).

Sterke ploeg

Het was niet de eerste sterke prestatie van de Belgian Cats. In 2017 veroverden ze al brons op het EK. De opeenvolgende EK/WK-prestaties geven hoop voor de toekomst. Volgend jaar hebben de Cats hun pijlen gericht op een EK-podiumplaats in Tsjechië. En daarna lonken ook de Olympische Spelen in Tokio. ‘We hebben ons getoond aan de wereld en hebben honger naar meer’, zei Emma Meesseman, die zowel in de Russische (Jekaterinenburg) als de Amerikaanse (Washington Mystics) competitie aan de slag is.

Meer budget

Algemeen manager Koen Umans hoopt dat de opvallende prestatie van de ploeg zal zorgen voor een groter budget. Zo kan er meer geïnvesteerd worden in de begeleiding van de speelsters en kunnen zij ook een hoger loon krijgen. Voor hun prestatie op het WK krijgen de Belgian Cats 4000 euro. Ter vergelijking: de Rode Duivels kregen voor hun derde plaats op het WK voetbal 312 000 euro.

Foto: Belga Image