©Belgaimage

©Belgaimage

2x goud, 1x zilver en 3x brons. Dat is de mooie balans voor de Belgen op het EK indooratletiek in Istanboel. ‘We kunnen met een positieve  blik naar de toekomst kijken.’

De strafste prestatie – niet alleen van de Belgen, maar van het hele deelnemersveld – kwam van Nafi Thiam. Ze was de enige op het EK die erin slaagde een wereldrecord te breken. Thiam deed met een totaal van 5055 punten het elf jaar oude record in de vijfkamp sneuvelen. Dat vorige stond op 5013 punten en  op naam van de Oekraïense Natalija Dobrynska.

De meervoudige olympische, Europese en wereldkampioene won daarmee uiteraard ook de gouden medaille. Het brons in de vijfkamp was ook voor een landgenote: Noor Vidts.

De knalprestatie van Thiam bewijst ook dat ze nu gezond en pijnvrij is. Hoewel ze al op heel wat grote tornooien schitterde, sukkelde de Brusselse de voorbije jaren met behoorlijk wat blessures. Haar gezondheid is de grootste zorg van haar nieuwe coach Michael Van der Plaetsen. De honger naar nieuwe ideeën, waarvoor ze de lange samenwerking met haar vorige trainer Roger Lespagnard stopzette, bleek op dit EK een goede uitkomst te hebben.

Al 15 jaar wereldtop

Een andere opmerkelijke prestatie van Belgische makelij op het EK indoor was die van de Tornados, de ploeg van de 4 x 400 meter. Het goud dat Dylan Borlée, Julien Watrin, Kevin Borlée en Alexander Doom behaalden in de finale is al de zeventiende internationale medaille voor de ploeg. De Tornados, met Kevin Borlée als vaste waarde, staan nu al vijftien jaar lang aan de wereldtop.

De resterende drie Belgische medailles werden binnengehaald door alweer Julien Watrin (zilver op de 400 meter), Thomas Carmoy (brons in het hoogspringen) en Eliott Crestan (brons in de 800 meter).

Kleine verrassing

De zes medailles voor het Belgische team noemt delegatieleider Rutger Smith een kleine verrassing. ‘Ik had op voorhand gezegd dat terugkomen met vijf medailles heel erg goed zou zijn’, zei hij aan Sporza.

Dat de eerste medailles, van Thiam en Vidts, al op vrijdag werden behaald, gaf de sfeer binnen het team een boost, getuigt hij. ‘Dat heeft ervoor gezorgd dat iedereen bijna op de top van zijn of haar kunnen heeft gepresteerd.’

Goede flow

De eerste test voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 is daarmee geslaagd te noemen. De volgende test, het WK in Boedapest, wordt wel uitdagender. Daar zal de ambitie van alle internationale atleten groter zijn. Iedereen zal er in topvorm willen verschijnen.

Volgens Rutger Smith zit de atletiek in België alvast in een goede flow. ‘We kunnen met een positieve blik naar de toekomst kijken’, besluit hij.

Koning van de massastart

Een andere, blinkende medaille veroverde Bart Swings het voorbije weekend op het WK langebaanschaatsen in Heerenveen. Hij won met veel overwicht goud op de massastart. In die discipline is hij nu overduidelijk de beste van de wereld. Eerder kroonde hij zich daarin ook al tot olympisch en Europees kampioen.

Op donderdag had Swings al brons in de wacht gesleept op de 5000 meter, waarin hij nochtans niet zo gespecialiseerd is. Het bleek de ideale aanloop naar de wereldtitel in de massastart.