BELGAIMAGE-139444000Na een succesvol EK atletiek zorgden verschillende Belgische atleten voor een sterke prestatie op de jaarlijkse Memorial Van Damme.

Tijdens de openingsceremonie van de Memorial Van Damme, een van de grootste sportevenementen van ons land, werden de Belgische medaillewinnaars van deze zomer in de bloemetjes gezet. Het EK atletiek in Berlijn was immers het meest succesvolle EK ooit voor ons land. Nooit pakte België op een Europees Kampioenschap meer medailles. Nafi Thiam, de Belgian Tornados en Koen Naert zorgden voor goud, in respectievelijk de zevenkamp, de 4×400 meter en de marathon. Bashir Abdi veroverde het zilver op de 10 kilometer. Op de 400 meter behaalden Kevin en Jonathan Borlée zilver en brons. De atleten werden op luid applaus onthaald terwijl ze met een auto over de piste van het Koning Boudewijnstadion toerden. Ook Rode Duivels-bondscoach Roberto Martinez mocht na een succesvol WK voetbal een ererondje maken.

Hoogspringen

De atleten waren natuurlijk niet alleen gekomen om applaus in ontvangst te nemen; er moest ook nog gesport worden. Zevenkampster Nafi Thiam temperde op voorhand de verwachtingen. Ze had niet speciaal getraind voor de meeting. Toch pakte de huidige wereld-, olympische en Europees kampioene het goud in het hoogspringen, met een sprong van 1m89. Haar record is 2m01.

Sprint 

Op de 400 meter bij de mannen namen drie van de vier estafettelopers van het EK deel aan de wedstrijden. De 19-jarige Jonathan Sacoor, wereldkampioen bij de junioren, klopte op de valreep Belgian Tornado-collega Kevin Borlée. Hij bevestigde zo zijn status als nieuw Belgisch toptalent. ‘Ik had niet gedacht dat ik dit op het einde van het seizoen nog kon. Ik dacht dat ik helemaal ging opbranden. Heel mooi dat ik het op het einde nog mocht uitvechten met Kevin,’ reageerde Sacoor bij Sporza.

Belgen

Ook andere Belgen zorgden voor goede resultaten. De 27-jarige Hanne Claes behaalde zilver in de 400m horden met een tijd van 55.87 seconden. De zege was voor de Oekraïense Anna Yaroshchuk-Ryzhykova (55.38). Ook enkele persoonlijk records sneuvelden. Bashir Abdi, die zilver pakte op het EK, brak zijn persoonlijk record op de 5000 meter sprint. Zijn tijd van 13:04.91 leverde hem een elfde plaats op. Ook Elise Vanderelst brak haar persoonlijk record in de 5000 meter, met een tijd van 4:05.75. Daarmee komt ze in de buurt van het Belgisch record van 4:05.05.

Wereldjaarprestaties

Enkele atleten leverden op de Memorial de beste wereldjaarprestatie. Zo stuntte sprinter Christian Coleman met een tijd van 9.79 op de 100m. Slechts zes atleten deden ooit beter. De Amerikaan versloeg zijn landgenoot en favoriet Ronnie Baker (9.93). De Ethiopiër Selemon Barega won de 5000m met een wereldjaartijd van 12:43.02.

Memorial

De Memorial Van Damme – genoemd naar topatleet Ivo Van Damme, die in 1976 overleed bij een tragisch verkeersongeval – vormt samen met de meeting van Zürich traditiegetrouw de finale van de Diamond League. Het tweeluik sluit daarmee het atletiekseizoen af, waarbij de deelnemers punten kunnen verzamelen die recht geven op een aardige (geld)prijzenpot.

Foto: Belga Image