Schermafbeelding 2019-10-09 om 09.47.04Twee medailles en enkele tickets voor de Olympische Spelen, dat is het eindresultaat voor de Belgen op het WK atletiek.

Het WK atletiek vond dit jaar plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar. Voor ons land namen er 27 atleten deel. De Belgen wonnen uiteindelijk twee medailles.

Nafi Thiam

De verwachtingen waren torenhoog voor zevenkampster Nafi Thiam, die de afgelopen drie jaar geen enkele titel liet liggen: in 2017 werd ze wereldkampioen, in 2018 Europees kampioen. In 2016 behaalde ze olympisch goud op de Spelen in Rio de Janeiro.

Maar een pijnlijke elleboog en een slechte aanloop bij het verspringen hielden haar weg van het goud. Ook in het hoogspringen kwam ze niet in de buurt van haar persoonlijk record. Thiam moest genoegen nemen met zilver (6677 punten). De wereldtitel was voor de Britse Katarina Johnson-Thompson (6981 punten), die de persoonlijke records opstapelde.

Het is al Thiams negende medaille op een internationaal kampioenschap. Ze zal zich nu focussen op de Olympische Spelen, die volgende zomer in Tokio plaatsvinden.

4×400 meter

De Belgian Tornados konden voor het eerst een podiumplaats op een WK in de wacht slepen. De estafetteploeg op de 4×400 meter met Kevin en Dylan Borlée, Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden behaalde brons (2’58”78), wat hen meteen ook een ticket voor de Olympische Spelen opleverde. Jonathan Borlée moest verstek geven door een spierscheur. De Verenigde Staten pakten het goud (2’56”69), zilver was voor Jamaica (2’57”90).

En ook de Belgian Cheetahs, de vrouwenploeg op de 4×400 meter, zijn verzekerd van deelname aan de Spelen. Hanne Claes, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus behaalden in de finale een vijfde plaats (3’27”15), nadat Canada gediskwalificeerd werd door een foute stokwissel. De Cheetahs hadden in de halve finale een nieuw Belgisch record gelopen (3’26”58). Ook bij de vrouwen ging de titel naar de Verenigde Staten (3’18”92).

Stadion

Naast sportuitslagen, kreeg ook het stadion in Doha de nodige aandacht. Zo was er commotie over de nogal leeg ogende tribunes. Atletiek kent in Qatar geen rijke traditie. Bovendien kwamen toeschouwers uit andere landen waarschijnlijk niet massaal opdagen omdat het een dure en verre reis is. Qatar ligt ook in conflict met enkele buurlanden, zoals Saudi-Arabië.

Ook de airconditioning in het openluchtstadion deed de wenkbrauwen fronsen: hoewel het in Doha pakweg 40 graden was, werd het stadion afgekoeld tot een aangename 25 graden. Atleten die deelnamen aan de marathon kregen af te rekenen met moordende temperaturen, zelfs toen de wedstrijd ’s nachts gelopen werd.

Foto: Belga Image