Afgelopen zondag trok België naar de stembus om een nieuw gemeente- enBELGAIMAGE-141105190 provinciebestuur te kiezen. Bijna elke partij heeft reden om te vieren. Enkel de sp.a krijgt stevige klappen.

Elke zes jaar vinden in ons land gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dan worden de zetels van de gemeenteraad verdeeld en wordt er bepaald wie de nieuwe burgemeester en schepenen zullen worden. Afgelopen zondag was het zover. Er werd ook gestemd voor een nieuw provinciebestuur.

Winnaars

In de verkiezingsresultaten is moeilijk een algemene lijn te trekken. Zowat elke partij kan wel ergens positieve resultaten voorleggen.

Groen en Vlaams Belang zijn de grootste stijgers. Groen verdubbelt haar score in Antwerpen (18,1 %) en scoort goed in Leuven (19,7 %). In Vlaanderen doet de partij het voor het eerst beter dan sp.a.

Vlaams Belang herstelt zich na een vernietigend resultaat zes jaar geleden. In Ninove (onder de lokale naam Forza Ninove) en Denderleeuw wordt het zelfs de grootste partij.

Open VLD behaalde vooral spectaculaire resultaten in Mechelen (waar de stadslijst met Groen en M+ 47,9 % van de stemmen behaalde) en Kortrijk (31,3 %). In die gemeenten blijven respectievelijk Bart Somers en Vincent Van Quickenborne aan het roer staan. Ook in Gent (25,2 %) gaat de partij flink vooruit met Matthias De Clerq als kandidaat-burgemeester.

N-VA viert vooral de overwinning in Antwerpen (35,3 %), waar Bart De Wever aan zet blijft als burgemeester. Ook kopstukken als Theo Francken (Lubbeek) en Jan Jambon (Brasschaat) deden het goed in hun gemeenten. Toch moest de partij in heel Vlaanderen wat procenten prijsgeven.

CD&V kan de overwinning claimen in het grootste aantal steden. De christen-democraten zijn altijd al sterk gebleken op gemeentelijk niveau. Die traditie blijft dus overeind.

Verliezer

Enkel sp.a lijkt als verliezer uit de (stem)bus te komen. Hoewel de partij in Leuven (25,9 %) en Vilvoorde de grootste blijft, verliest ze over het algemeen veel terrein. De linkse kiezers lijken rood te laten vallen voor groen.

Vooral in Antwerpen valt die wissel op. Sp.a zakt er tot 11,4 %. In Gent blijft ze door de samenwerking met Groen de grootste (33,5 %). Maar dat kartel verliest veel ten opzichte van 2012 (- 12 %). Bovendien zorgde Groen er voor het eerst voor het grootste deel van die stemmen.

Provincie

In de provincieraden palmt N-VA het grootste aantal zetels in. Dat is opvallend, want het afschaffen van de provincies als bestuursniveau is net een van de programmapunten van de partij. In West-Vlaanderen en Limburg wint CD&V.

Foto: Belga Image