shutterstock_1462384586De nieuwe editie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst leek enkele veelgemaakte taalfouten als correct Nederlands aan te duiden. Meteen brak een discussie los over het belang van grammatica- en spellingregels.

De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) beschrijft de grammatica van de Nederlandse taal. Vorige week verscheen een nieuwe online editie van het naslagwerk. De vorige dateerde immers al uit 1997.

Die nieuwe editie lokte heel was discussie uit. De ANS leek enkele veelgemaakte fouten als correct taalgebruik aan te duiden. De grootste doorn in het oog van taalkundigen was een stukje over de als/dan-regel. ‘Ik ben groter als jij’ zou volgens de ANS net zo goed zijn als ‘ik ben groter dan jij’.

Misverstand

Dat de ANS de grammaticaregels zou versoepelen, is een misverstand, zegt taalwetenschapper Peter-Arno Coppen, die aan de taalgids heeft meegewerkt, in De Standaard. ‘De ANS beschrijft alleen maar wat er in onze taal allemaal voorkomt en geeft geen adviezen over correct taalgebruik.’

De medewerkers benadrukken dat er verschillende versies van een taal bestaan. De informele gesproken taal verschilt van het Standaardnederlands in geschreven teksten.

Spelling

Enkele dagen eerder was er ook al discussie ontstaan over het belang van spelling. Een Britse universiteit had haar proffen gevraagd niet langer punten af te trekken voor spelfouten in taken en examens. Auteur en docent creatief schrijven Kristien Hemmerechts vindt dat een goede zaak, legde ze uit in De afspraak: ‘In mijn lessen zie ik dat creatief schrijven niet over spellen gaat. Als je er de nadruk op legt, verlam je ook mensen. Studenten kunnen heel creatieve teksten schrijven, ook al staan er spelfouten in. Taal is zoveel meer dan juiste spelling.’

Onderwijsexpert en psycholoog Wouter Duyck (UGent) was het daar niet helemaal mee eens: ‘Het is net de taak van het onderwijs om dat aan te leren waar kinderen geen interesse in hebben. Die vaardigheden zijn ontzettend belangrijk.’

Taalvariatie

De officiële regels van het Nederlands werden in de loop van de tijd al verschillende keren aangepast. Dat zorgt steevast voor discussie en tegenstand. Veel mensen hebben het er moeilijk mee dat een veelgemaakte ‘fout’ plots standaardtaal wordt.

De officiële spelling van het Nederlands ligt vast in de Woordenlijst Nederlandse Taal. Die wordt in Vlaanderen en Nederland opgesteld door de Commissie Spelling.

Foto: Shutterstock