shutterstock_1232045500Naaktfoto’s en -filmpjes van enkele bekende Vlamingen deden de afgelopen dagen de ronde op de sociale media. Het is erg moeilijk om de verspreiding van die beelden te stoppen.

Op sociale media en in gesloten chatgroepen op WhatsApp en Messenger werden naaktfoto’s en -filmpjes van drie mannelijke BV’s afgelopen week druk gedeeld. De drie mannen – zanger Stan Van Samang, en presentatoren Peter Van de Veire en Sean Dhondt – verstuurden de beelden waarschijnlijk elk afzonderlijk naar dezelfde persoon. Het is helemaal niet zeker of die persoon ook echt bestaat. Het zou kunnen dat het gaat om catfishing, waarbij iemand zich online als iemand anders voordoet.

Strafbaar

Ook al deelden de drie de foto’s en filmpjes vrijwillig met die persoon, toch is het verspreiden van de beelden tegen de wet. Daarin staat dat het verboden is om beelden van iemand die naakt is of seksuele handelingen stelt te verspreiden, te tonen of toegankelijk te maken. Dat geldt ook als die persoon aanvankelijk zijn of haar toestemming gegeven om de beelden te maken. Wie zulke beelden toch deelt, riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar of een boete tot 15 000 euro.

Moeilijk

Toch is het heel moeilijk om de verspreiding van de beelden tegen te houden. Door klacht in te dienen, zorgde Stan Van Samang er wel voor dat sites de beelden niet meer mogen tonen. Als dat wel gebeurt, moeten ze tienduizend euro per beeld en per uur betalen, zolang de beelden online blijven. Maar in privégroepen, bv. op WhatsApp, is dat veel moeilijker te controleren.

Peter Van de Veire reageerde op het verspreiden van de beelden in zijn ochtendshow op MNM. ‘Ik heb geroepen. Ik heb gehuild. Ik heb getierd wat een gigantisch kalf ik ben geweest … Ik heb geleerd. Ik heb heel veel nagedacht. En nu heb ik ook gesproken. Om jou te laten nadenken. Over de gevolgen van wat er op dit moment gebeurt.

Je vindt me een crimineel? Een pervert? Een viezerik? Ga vandaag voor je spiegel staan. Kijk lang. Want jij wou toch die beelden zien? Ook een beetje pervers … Jij wou die doorsturen naar iedereen die je kent. Wel … Dat was pas echt crimineel …’

Sexting

Sexting, of het versturen van seksueel getinte berichten en foto’s, is ook bij jongeren geen zeldzaam fenomeen. Uit onderzoek van MediaWijs blijkt dat 10 % van de kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar al eens een sexy foto van zichzelf verstuurde. 38 % van de jongeren geeft aan dat ze al eens een pikante foto getoond of doorgestuurd kregen, zonder dat de oorspronkelijke afzender ervan wist.

Omdat het zo moeilijk is om de verspreiding van naaktbeelden tegen te gaan, raadt MediaWijs aan om er voorzichtig mee om te springen. De organisatie geeft ook enkele tips: stuur enkel beelden naar personen die je kent en vertrouwt, laat je niet onder druk zetten, en zorg ervoor dat je niet herkenbaar bent op de beelden.

Foto: Shutterstock