shutterstock_1252263550Voor haar concert in Antwerpen annuleerde de Amerikaanse Ariana Grande een meet-and-greet met haar fans. De zangeres had last van paniekaanvallen, mailde ze.

Ariana Grande hield vorige week vrijdag halt in het Antwerpse Sportpaleis, als onderdeel van haar Sweetener-tour. Daar hadden fans al een tijdje naar uitgekeken, want het vorige concert dat de Amerikaanse in ons land zou geven, werd afgelast nadat er tijdens haar show in Manchester twee jaar geleden een bomaanslag plaatsvond. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven.

Meet-and-greet

Dat Grande het nog altijd moeilijk heeft met die gebeurtenis, bleek onder meer uit een mail die een deel van de fans voor de show ontvingen. Ongeveer 160 concertgangers hadden veel geld betaald om de 26-jarige te ontmoeten bij een meet-and-greet. Die kon echter niet doorgaan, mailde Grande. ‘Tijd voor wat eerlijkheid. Mijn depressie en angst zijn constant aanwezig’, schreef ze. ‘Na een aantal paniekaanvallen leek het mij wijs om de soundcheck en meet-and-greet met fans niet te doen.’

Normaal

Dat de zangeres last heeft van haar mentale gezondheid tijdens de tour is volgens traumapsycholoog Erik De Soir niet abnormaal. ‘Als mensen opnieuw worden geconfronteerd met plaatsen, personen en activiteiten die doen denken aan het trauma, lokt dat een storm van activatie los. Slachtoffers omschrijven het als een paniekaanval, maar eigenlijk is het een herbeleving. De gelijkenissen zijn er voor haar met elk concert met een jong publiek’, vertelt hij aan VRT NWS.

Vorige week trad Grande opnieuw op in Manchester. Daar was ze niet meer geweest sinds ze er na de aanslag meer dan twee jaar geleden een benefietconcert deed voor de slachtoffers. Dat leverde meer dan 2,5 miljoen euro op.

Veiligheidsmaatregelen

Tijdens de volledige tour van Grande gelden er trouwens ook extra veiligheidsmaatregelen. Op vraag van de zangeres worden enkel doorzichtige plastic tassen toegelaten in de concertzalen. In Amerika wordt die veiligheidsmaatregel wel vaker toegepast. In het Antwerpse Sportpaleis was dat de eerste keer.

Foto: Shutterstock