©iStock

©iStock

Tijdens de eerste lockdown, die in maart 2020 startte, kwam de smartphone meer dan ooit centraal in het leven van de Vlaming te staan. Twee jaar later neemt zijn impact nog toe, zo blijkt uit een studie.

 

 

Iets meer dan drie uur per dag, of 188 minuten om precies te zijn. Zo veel tijd spendeert de gemiddelde Vlaming vandaag op zijn smartphone. Dat blijkt uit het Digimeteronderzoek van de UGent en onderzoekinstelling Imec. De onderzoekers ondervroegen daarvoor 3000 Vlamingen over hun digitale leven.

Itsme

Het smartphonegebruik nam fel toe tijdens de eerste lockdown. Dat ze noodgedwongen thuis zaten, hielp heel wat mensen over de drempelvrees heen om gebruik te maken van de digitale dienstverlening. Dat zie je bijvoorbeeld aan de evolutie van Itsme, de app waarmee je je identificeert op websites van de overheid. Twee jaar geleden gebruikte amper tien procent van de Vlamingen die app, nu is 70 procent het al gewend om ermee te werken. In 2020 maakte 40 procent zich zorgen over de veiligheid van het online betalen, nu is dat nog amper 26 procent.

TikTok klimt op

De meeste tijd, gemiddeld 75 minuten per dag, gaat op aan sociale media en chatfuncties. Opmerkelijk is de duik die de populariteit van Facebook nam bij jongeren van 16 tot en met 24 jaar:  van 67 naar 53 procent in het afgelopen jaar. TikTok is de app die de voorkeur van de jeugd wegdraagt: 62 procent van de jongeren gebruikt deze app dagelijks.

Meer streamen

TikTok is niet alleen een stevige concurrent voor Facebook, maar ook voor de televisie. In het kijkgedrag toont de studie een duidelijke verschuiving naar streaming aan. Tien procent van de Vlamingen – en zelfs 24 procent bij de 25- tot 34-jarigen – betaalt niet meer voor een tv-abonnement, maar wél voor één of meer streamingdiensten. Netflix is het populairst, al is de nummer twee Disney+ aan een felle opmars bezig.

Bewuster van gevaren

Ook nu ons leven opnieuw normaler is geworden, blijft de impact van de smartphone groot. Voor iets meer dan de helft van de Vlamingen is de smartphone nu het favoriete toestel om geldzaken te regelen, muziek te beluisteren en nieuws te lezen. Tegelijk signaleert het Digimeteronderzoek dat onze houding tegenover technologie wat veranderd is. ‘We staan er over het algemeen positiever tegenover, maar we zijn ons ook bewuster geworden van de gevaren’, zegt professor Lieven De Marez die de  studie leidde. De helft van de Vlamingen zet tegenwoordig bijvoorbeeld de meldingen van bepaalde apps af.

Het gaat te snel

De studie waarschuwt wel dat de digitalisering te snel gaat voor sommigen. Het onderzoek brengt aan het licht dat 17 procent van de Vlamingen het tempo niet meer kan volgen. Maar ook een meerderheid, bijna twee derde van de bevolking zelfs, heeft er soms moeite mee dat alles zo snel evolueert.