Soufiane_eddyani-1476984294Rapper Soufiane Eddyani verdedigt in een nieuw nummer een vriend die een celstraf uitzit. Dat levert hem veel kritiek op. 

De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani krijgt veel kritiek voor zijn nieuwe nummer Amigo. Dat lied maakte hij voor zijn vriend Moreno. Die zit op dit moment in de gevangenis. In Amigo, dat op YouTube al meer dan 300 000 keer werd bekeken, spreekt Eddyani zijn steun uit voor zijn vriend. ‘Oh, mi amigo, amigo / Had geen optie, hij was broke[blut, n.v.d.r.]. / Op de plank was er geen brood,’ zingt hij.

Maar daar is niet iedereen blij mee. Zijn vriend werd immers veroordeeld als tienerpooier. Hij dwong een 15-jarig meisje om seks te hebben met anderen terwijl ze dat niet wilde. Daar kreeg hij geld voor. Dat Eddyani zijn vriend verdedigt, vinden velen dan ook niet kunnen.

Politici

Verschillende politici, onder wie Zuhal Demir (N-VA), Kris Peeters (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) reageerden al kritisch op het nummer. En ook Child Focus is er niet over te spreken. Ze vinden dat Eddyani met het nummer een foute boodschap geeft aan zijn vele, jonge fans.

Reactie

De 20-jarige rapper gaf een reactie op de kritiek aan de VRT: ‘Ik ben erg geschrokken door zijn daden en keur deze ten zeerste af. Ook heb ik het zwaar gehad met de acceptatie van zijn daden, alsmede met het verliezen van een dierbare vriend. Ik leef in de overtuiging dat iedereen een tweede kans verdient en vandaar dat ik Moreno wil steunen bij zijn terugkeer in de samenleving. Voor mij ligt de focus op onze vriendschap en niet op zijn daden.’

In het verleden gaf de jonge Antwerpenaar al meermaals aan dat hij net een goed voorbeeld wilde zijn voor zijn jongere luisteraars. Vorig jaar maakte hij nog een nummer voor Kom op tegen kanker, waarin hij jongeren aanmoedigt om te stoppen met roken.

VRT

Ketnet kreeg het verwijt dat de zender Eddyani zou promoten. De VRT ontkende dat in een reactie. ‘Eddyani is maar één keer op Ketnet te zien geweest, toen hij in februari vorig jaar samen met Nora Gharib een trofee uitreikte op het Gala van de Gouden K’s, de jaarlijkse awardshow van Ketnet. Zijn muziek is zelfs nog nooit op Ketnet gedraaid.’

De openbare omroep liet weten dat ze de nummers van Eddyani zal blijven draaien op haar radiozenders, maar niet het nummer Amigo. Dat woord is trouwens niet alleen Spaans voor ‘vriend’, maar ook slang voor ‘gevangenis’.

Foto: Wikimedia Commons