VRTOp Wereld Downsyndroomdag deden mensen wereldwijd massaal twee verschillende sokken aan. In ons land zorgen de jongeren van Down the road voor meer begrip van de beperking.

Op 21 maart was het Wereld Downsyndroomdag. Met de hashtag #steunkousen hadden de deelnemers van het tv-programma Down the road kijkers opgeroepen om twee verschillende sokken te dragen. Zo wilden ze laten zien dat anders zijn ook helemaal oké is.

Syndroom

Het syndroom van Down is een genetische aandoening. Je wordt ermee geboren. Het genetisch materiaal van mensen bestaat uit verschillende deeltjes, de zogenaamde chromosomen. Die bepalen bijvoorbeeld hoe je eruitziet, en of je een man of een vrouw bent. In de meeste gevallen hebben mensen 46 chromosomen. Mensen met het syndroom van Down hebben er 47. Bij hen komt chromosoom 21 drie keer voor in plaats van twee. Het syndroom wordt daarom ook wel ‘trisomie 21’ genoemd. Daarom werd ook 21/3 gekozen als Wereld Downsyndroomdag.

Het syndroom van Down gaat gepaard met een verstandelijke beperking en typisch uiterlijke kenmerken. Vaak zijn er ook bijkomende medische aandoeningen aanwezig, zoals een aangeboren hartafwijking.

Down the road

In het tv-programma Down the road gaat een groep jongeren met het syndroom van Down samen op vakantie. Dit jaar trokken de reisgenoten door Marokko. Het programma is erg populair in Vlaanderen en haalt hoge kijkcijfers. Op dit moment loopt het derde seizoen van de reeks.

‘De bedoeling is: de kijkers laten kennismaken met mensen met een beperking. We komen allemaal te weinig in contact met mensen met down of een andere beperking. Dat leidt tot een soort … angst is overdreven, wel een soort ongemakkelijkheid, wantrouwen, onbegrip, terughoudendheid. Als we dat met Down the road kunnen doorbreken, dan is ons doel bereikt’, vertelde presentator Dieter Coppens vorig jaar aan De Standaard.

Kritiek

Het programma krijgt af en toe ook kritiek op het rooskleurige beeld dat het van de beperking toont. Ouders van kinderen met down vinden het goed dat het grote publiek kennismaakt met de beperking, maar willen tegelijk benadrukken dat het beeld dat van down getoond wordt niet altijd klopt met de realiteit. Zo zou een groot deel van de mensen met down het soort reis in het programma niet kunnen maken, bijvoorbeeld omdat ze te veel zorg nodig hebben.

NIP-test

Het aantal baby’s dat geboren wordt met downsyndroom ligt steeds lager. Tussen 2017 en 2018 ging het aantal van 44 naar 28. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de terugbetaling van de NIP-test, die in 2017 werd ingevoerd.

De NIP-test is een test die aan het begin van de zwangerschap wordt uitgevoerd en bepaalde aandoeningen kan opsporen. Het dalende aantal kinderen die met down geboren worden, geeft aan dat een groot deel van de ouders kiest voor een zwangerschapsonderbreking als de aandoening ontdekt wordt.

Foto: VRT