shutterstock_716264122Wapenbedrijven moeten ervoor zorgen dat hun klanten geen mensenrechten schenden. Dat vindt Amnesty International, na een bevraging bij 22 wapenbedrijven.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept wapenbedrijven op om verantwoordelijkheid te nemen voor wat er met hun wapens gebeurt. Dat doet de organisatie in een nieuw rapport, vlak voor in Londen een van de grootste wapenbeurzen ter wereld van start gaat.

Amnesty bevroeg 22 wapenbedrijven uit 11 landen, waaronder het Belgische FN Herstal. Zo polste de mensenrechtenorganisatie naar de inspanningen die de bedrijven leveren om de mensenrechten te beschermen. Amnesty klaagt aan dat veel van die bedrijven wapens leveren aan landen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten, zoals Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Controle

De meeste bedrijven reageerden niet op de vraag van Amnesty. Ook de andere bedrijven konden volgens de organisatie geen bevredigend antwoord geven. Dat wijst volgens Amnesty op de onverschilligheid van de wapenbedrijven. ‘De grote wapenfabrikanten schermen met het argument dat ze na de verzending van hun producten geen enkele controle meer hebben over het gebruik ervan […] Het is hoog tijd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid beginnen opnemen.’

Voorwaarden

Amnesty wil dat de bedrijven controleren of hun klanten zich aan de mensenrechten houden en in hun contracten voorwaarden opstellen over de naleving ervan. De organisatie wil bovendien dat ze de acties van hun klanten opvolgen. In mei kwam al aan het licht dat FN Herstal ook wapens levert aan Saudi-Arabië.

Jemen

De Verenigde Naties wijzen met een beschuldigende vinger naar de Europese wapenbedrijven in verband met de oorlog in Jemen. Daar woedt al vier jaar lang een hevige burgeroorlog, met ernstige hongersnood en een tekort aan water tot gevolg. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk leveren wapens aan de rebellengroepen in het land, die gesteund worden door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.