800px-Black_Lives_Matter,_Anti-racism_rally_at_Vancouver_Art_Gallery_(49958641282)In de Verenigde Staten kwam een zwarte man om het leven bij een arrestatie. De dood van de man heeft zware protesten uitgelokt.

Op maandag 25 mei werd George Floyd gearresteerd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Hij werd ervan verdacht een vals biljet van 20 dollar gebruikt te hebben. Bij de arrestatie kwam Floyd om het leven. Een politieagent zette meer dan acht minuten zijn knie op de nek van Floyd, ook nadat hij aangaf niet meer te kunnen ademen.

Het is niet duidelijk waarom de agent Floyd op die manier in een wurggreep hield. In het politieverslag staat dat de man protesteerde tegen zijn arrestatie, maar daar is op camerabeelden geen bewijs van te zien.

Racisme

De dood van de man werd door verschillende omstaanders gefilmd. Die beelden zorgen in heel de Verenigde Staten voor verontwaardiging en protest. De ‘Black lives matter’ (zwarte levens doen ertoe)-beweging klaagt het politiegeweld en racisme tegen zwarte mensen aan. Het is immers niet de eerste keer dat iemand met een zwarte huidskleur sterft bij een politiecontrole. Uit onderzoek blijkt dat zwarte mensen een groter risico lopen om gewelddadig behandeld te worden of te overlijden bij een arrestatie. In de meerderheid van de gevallen zijn er geen gevolgen voor de agenten in kwestie.

Verschillende agenten die betrokken waren bij de arrestatie van George Floyd werden ontslagen. De man die Floyd in een wurggreep hield, is gearresteerd voor doodslag.

Geweld en vandalisme

De protesten begonnen in Minneapolis, maar hebben zich intussen over het hele land en ook daarbuiten verspreid. Hoewel het protest in de meeste gevallen vreedzaam verloopt, zijn er ook plaatsen waar het in geweld en vandalisme ontaard is.

De politie reageerde op verschillende plaatsen met traangas en rubberen kogels.

Reactie Trump

Ook voor het Witte Huis in Washington, de woning van de president, wordt geprotesteerd. In een reactie noemde president Trump de dood van Floyd een tragedie die nooit had mogen gebeuren.

Toch krijgt hij veel kritiek, omdat hij niets wil zeggen over het racisme en politiegeweld die volgens de actievoerders tot de dood van de man hebben geleid. Trump omschrijft de rellen als daden van ‘binnenlands terrorisme’, en dreigt er zelfs mee om het leger in te zetten als het geweld niet stopt.

Foto: GoToVan, via Wikimedia Commons